2. Vilka är Finlands styrkor?
Framgång på listan över världens lyckligaste länder har gjort Finland känt som land. Vårt arbetsliv gör det möjligt att kombinera arbete och fritid på ett sätt, som gör det lockande att komma. Familjen ökar benägenheten att stanna.
Också trygghet, utbildning och hälsovård är styrkor.
Staten kunde göra rekryteringsprocesserna mer ansvarsfulla. Mer stöd än nu bör ges för att utveckla språkkunskaperna.
3. I vilka länder kan vi rekrytera?
WHO rekommenderar inte rekrytering i länder där hälsovården är bräcklig. Den listan omfattar cirka 50 länder, de flesta i Afrika. Om man rekryterar där bör man förhandla om partnerskap som båda parter har nytta av. Den enskilda människans rörelsefrihet begränsas inte.
Vid rekrytering måste vi beakta den nyanländas hela liv, som ska förflyttas från sitt hemland till Finland.
4. Hur trivs vårdare som rekryterats till Finland?
Enligt en enkät beställd av Arbets- och näringsministeriet kunde 90 procent av de anlända rekommendera flyttning till Finland. Siffran vittnar om att de trivs här. Väsentligt är dock att notera hur den tio procent svarade, som inte trivs här. De upplever att stödet för att utveckla språkkunskaperna inte är tillräckligt, att lönen inte motsvarar hur tungt arbetet är och att de inte alltid har bemötts sakligt.
5. Vilka erfarenheter har du av arbete utomlands?
Jag blev färdig sjukskötare efter engelskspråkig utbildning i början av 2000-talet. Jag åkte utomlands då jag inte fick stadigvarande jobb. Jag var frivillig instrumentvårdare på det amerikanska sjukhusfartyget Mercy Ships, som rör sig i länderna i Centralamerika. På fartyget gjorde man starroperationer och erbjöd hälsokontroller och -rådgivning. Jag arbetade också två år på kirurgiskt sjukhus i Storbritannien.
Erfarenheterna lärde mig att en pluralistisk arbetsplats är en rikedom. Det finns härliga människor på olika håll i världen.