Millariikka Rytkönen

Att piska upp vrede

I Finland har man börjat skapa fiendebilder kring medborgarorganisationer, skriver Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Hatretorik är inte bara ord. Det är målmedveten kommunikation som piskar upp ilska mot en människogrupp eller en person. I värsta fall kan hatretorik vara straffbart enligt strafflagen. Var och en av oss har yttrandefrihet, men det finns gränser för yttrandefriheten.

I december jämförde näringsminister Wille Rydman (Sannf) fackföreningsrörelsen med en maffia på medieplattformen X. I februari talade finansminister Riikka Purra (Sannf) i riksdagen om ”förtrycks- och solidaritetsorganisationer” när hon avsåg fackföreningsrörelsen. För ett par år sedan jämförde Mikael Pentikäinen, vd på Företagarna i Finland, AKT med Lapporörelsen.

Vi vet alla vad ordet maffia betyder. Det syftar på en våldsam, organiserad, kriminell organisation. Lapporörelsen var en radikaliserad, våldsam ytterhögerrörelse.

Annons
Turvan mainos.
Annonsen slutar här
Annons
Turvan mainos.
Annonsen slutar här

Ord har betydelse. De börjar förr eller senare förändra verkligheten. Det är upprörande att man i Finland systematiskt har börjat skapa fiendebilder kring medborgarorganisationer. Det är auktoritär, odemokratisk verksamhet. Att från minister- och arbetsgivarhåll piska upp hatretorik är skrämmande.

Har det i något annat västeuropeiskt land hänt att en näringsminister utmålat en medborgerlig fackföringsrörelse som maffia? Enligt mig är beskrivningen upprörande och karaktäriserar på inget sätt tehyiterna, som godhjärtat i sitt jobb hjälper andra människor.

Filippinerna är fortfarande ett av världens farligaste länder för fackföreningsaktiva. I oktober träffade jag den mycket modiga filippinska fackföreningsaktivisten Annie Geron på PSI-kongress i Geneve. Hon har kämpat för arbetstagarnas rättigheter mot diktatorer. Till sist steg hon upp i ledningen för den offentliga sektorns fackförbund i ett land, där man fortfarande kan bli dödad bara för att man är fackföreningsaktiv. Geron har sagt att hon inte längre är rädd för sin egen skull eller med tanke på sin karriär, fast också hennes liv varit hotat.

Samtidigt hårdnar makthavarnas retorik mot den lagliga fackföreningsrörelsen hos oss i Finland.

Ord förändrar verkligheten. Hatretorik har farliga konsekvenser och därför begränsas den också i finländsk lag.

Fri fackföreningsverksamhet är ett tecken på västerländsk demokrati och i verkliga demokratier och rättsstater har arbetstagarna rätt att organisera sig. Vi – du och jag – bildar tillsammans Tehy, vår branschs största fackorganisation. Vi har kraft att åstadkomma förändring.

Millariikka Rytkönen
Författare

Millariikka Rytkönen

Tehys ordförande

En tehyit som tror allt är möjligt. Också att skida genom en svängdörr.

Se alla bloggar