Försöket med gratis preventionsmedel för unga genererade ökad yrkeskunskap – majoriteten av välfärdsområdena behåller praxisen

Nästan alla välfärdsområden som deltog i försöket med gratis preventivmedel för unga fortsätter att erbjuda gratis preventivmedel även efter försöket.

Image text
Med hjälp av försöket utvecklades tjänster inom sexuell hälsa riktade till unga under 25 år. Försöket genomfördes under åren 2022–2023 som en del av programmet Framtidens social- och hälsocentral.
Bild: Jaakko Martikainen

Under försöket med gratis preventivmedel förenhetligades preventivmedelstjänsterna för unga, tillgången till tjänsterna förbättrades och man nådde även ut till unga som tidigare har hamnat utanför tjänsterna.

Kompetensen bland yrkespersoner inom social- och hälsovården om sexualitet stärktes.

Tiotals yrkespersoner fick en utbildning inom sexualrådgivning och efterkontroll samt en utbildning i att sätta in spiral och kapsel, utöver vilka man ordnade ett stort antal olika utbildningstillfällen.

Institutionen för hälsa och välfärd (THL) har publicerat en utvärderingsrapport om försöket. 

”Under försöket fick totalt fler än 2 000 yrkespersoner fortbildning med anknytning till teman kring sexuell och reproduktiv hälsa”, berättar projektsamordnare Hanne Vasankari vid Institutionen för hälsa och välfärd (THL).

I försöket med gratis preventivmedel deltog 16 välfärdsområden och Helsingfors stad. Bortsett från Södra Karelen fortsatte välfärdsområdena och Helsingfors stad erbjuda gratis preventivmedel också under 2024.

”I fråga om preventivmedelstjänster har unga i Finland befunnit sig i en ojämlik ställning, eftersom gratis preventivmedel har erbjudits i en del kommuner eller inom en del områden redan i flera år, men inom andra områden har de inte erbjudits alls eller så har tillgången varit mycket varierande”, säger THL:s forskningschef Reija Klemetti.

 

Man har beslutat att erbjuda gratis preventivmedel för unga under antingen 20 eller 25 år också inom välfärdsområden som inte deltog i försöket.

Långtidseffekterna av gratis preventivmedel kan ännu inte bedömas utgående från försöket, utan de måste följas upp på lång sikt med hjälp av statistik-, register- och enkätmaterial. 

Med anledning av försökets korta varaktighet ger till exempel abortsiffrorna ännu inte någon tillförlitlig bild av effekterna av gratis preventivmedel.

”För att preventivmedelstjänsterna för unga ska vara effektiva, måste man inom dem erbjuda förutom preventivmedelsrådgivning och gratis preventivmedel, även sexualundervisning och fertilitetsrådgivning, med vilka man skyddar den ungas fertilitet inför framtiden.”

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu 2022–2023 - Arviointiraportti