Hon har bara morgon- och kvällsturer under vardagarna och vartannat veckoslut. På vägen till jobbet är det skönt med tidsskillnaden mellan Finland och Sverige. Hon får en extra timme. På hemvägen är det trist, för när hon är hemma efter en kvällstur är klockan närmare halv tolv. Tidigare kunde Minna samåka med en annan sjukskötare från Kolari, men nu har de tyvärr olika arbetsturer.
Viktiga kaffepauser
Minna arbetar på en bäddavdelning med sex platser i anslutning till hälsocentral. På avdelningen vårdas patienter som behöver sjukhusvård till exempel på grund av inflammation eller hjärtåkomma. Några har genomgått operation och stannar på avdelningen tills deras tillstånd möjliggör utskrivning. Ibland kan en patient bli tvungen att bli kvar upp till tre månader, ifall det inte finns någon ledig plats för långtidssjuka i kommunen.
Också hospicevård förekommer och utanför tjänstetid sköter personalen på avdelningen även jourfall. Läkarna på Gällivare samjour arbetar på distans.
Svensk arbetskultur skiljer sig en del från finsk. Karikerat säger Minna, att finländarna jobbar på och skjuter upp sina pauser, när det är bråttom. Svenskarna håller fast vid fika- eller kafferaster och matpauser. Många ämbetsverk och företag stänger för lunch kl. 12–13. Också hälsocentralens mottagning har stängt när personalen går på lunch samtidigt. Avdelningens anställda äter i turer i avdelningens utrymmen.
Minna ger ett exempel på skillnad mellan svensk och finsk arbetskultur. En kväll kom det två ambulanser, en för att föra en patient till Rovaniemi i Finland och en för körning till Gällivare i Sverige.
”Jag pratade länge med ambulanssjukvårdarna från Gällivare, för deras patient var inte i livsfara. De berättade om sin dag och jag bjöd dem på kaffe. Akutvårdaren i den finska ambulansen bad genast om patientuppgifterna och hade inte tid för småprat. En skillnad som mellan natt och dag.”
Studier vid sidan av jobbet
Det var kärleken som fick Minna, som då bodde i Jyväskylätrakten, att komma till Lappland i november 1995. Hennes två vuxna barn bor i Uleåborg och mannen är pensionerad. Han har alltid maten klar när hon kommer hem efter morgonskift.
”Lugnet och den rena luften är det bästa med att leva här uppe i norr. Jag gillar att vandra på fjällen, att vara ute och gå. Jag har också gymkort både i Pajala och i Kolari. Det svenska kortet betalar jag med friskvårdsbidrag. Handarbete är en annan kär hobby, jag stickar och syr mycket.”