Ishockey förenar oss finländare. När sportreferenten Antti Mäkinen gästade ett legendariskt kanadensiskt ishockeyprogram skildrade han finländarnas sista dagar i maj så här: ”Ishockey är den sportgren som flest följer med i Finland. Nu strider ingen utan alla firar mästerskapet.”
När Finland mötte Sverige var jag i Wien i Österrike, där jag representerade Finland i STTK:s delegation på ETUC-kongressen, alltså löntagarnas högsta beslutande organ i Europa. Med 600 deltagare från 38 länder och 90 olika organisationer är det en stark gemensam röst för arbetstagarna i EU:s beslutsfattande. En kväll vann 18 spelare på FM-nivå, som alla var nykomlingar i VM-sammanhang, 21 svenska NHL-stjärnor och det firade jag med att sjunga Den glider in för representanterna från vårt västra grannland i ett nattligt Wien. Nästa dag lyckönskade svenskarna oss leende och kongressen fortsatte att arbeta för ett rejält samhälle för alla europeiska arbetstagare. Vi var på samma lag igen.
Också Österrikes president Alexander Van der Bellen gästade kongressen trots att landet befann sig i en inrikespolitisk kris. Hans ord slog ned i medvetandet: ”Om fackförbund inte fanns borde de uppfinnas!” Hans budskap var en fortsättning på det som den amerikanska nationalekonomen Joseph Stiglitz sagt: ”I USA är det en myt att alla har möjlighet att lyckas. Framgång beror på utgångsläget och på föräldrarnas betalningsförmåga.” Stiglitz påminde om att Nordens höga fackanslutningsnivå går hand i hand med välstånd och höga löner och han konstaterade att det råder en naturlig obalans mellan arbetstagare och arbetsgivare. För att balansera upp den behövs det fackföreningsrörelse och stark förhandlingsrätt.