Yt-neuvottelut käynnistyvät Varsinais-Suomen hyvinvointialueella – "Mitä muut edellä, sitä Varha perässä"

Varsinais-Suomen hyvinvointialue tavoittelee rakennemuutoksia ja pysyviä säästöjä.

Kuvateksti
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella työskentelee 23 000 henkilöä.
Kuva: Pasi Leino

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen suunnitelmilla on merkittäviä henkilöstövaikutuksia. Suunnitteilla on useita organisaatioon, johtamiseen, henkilöstömitoitukseen sekä työn tuottavuuteen ja taloudellisuuteen liittyviä muutoksia.

Merkittäviä muutoksia tullee noin 220 työ- tai virkasuhteen ehtoihin. Suunnitelmissa olevat muutokset koskettavat ensivaiheessa erityisesti henkilöstöä, joka ei ole asiakastyössä. 

Henkilöstömenoista on tarkoitus säästää ensi vuonna noin 11 miljoonaa euroa vuodelle 2025. Lisäksi ensi vuonna pitäisi säästää noin 10 miljoonaa euroa, mikä on tarkoitus toteuttaa pääsääntöisesti sisäisillä järjestelyillä ja omaehtoista vaihtuvuutta hyödyntämällä. 

"Iso asia, mutta ei tämä mikään yllätys ollut", sanoo Anniina Orrenmaa. Hän edustaa puheenjohtajana hyvinvointialueen tehyläisiä ammattiosastoja. 

"Viimeksi on uutisoitu Husin ja Keski-Suomen hyvinvointialueiden yt-neuvotteluista. Mitä muut edellä, sitä Varsinais-Suomen hyvinvointialue perässä."

"Onneksi mittakaava on pienempi kuin Husissa."

Ratkaisuja haetaan työnantajan mukaan esimerkiksi arvioimalla, mitä tehtäviä voidaan jättää täyttämättä, mitä tehtävänkuvia tai työpaikan sijaintia tulee muuttaa sekä harkitsemalla määräaikaisten palvelussuhteiden tarvetta. 

Lomautuksista, osa-aikaistamisista ja irtisanomisista neuvotellaan yhtenä keinona.

Hyvinvointialueelta jää vuosittain eläkkeelle ja irtisanoutuu yli tuhat henkilöä. Alue pyrkii hyödyntämään poistumiset täysimääräisesti.

Seuraavien vuosien säästöt täsmentyvät, kun suunnitelmat etenevät.  

Talouden tasapainottamiseksi on vuodelle 2025 asetettu 81,5 miljoonan euron tavoite. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma 2024–2026 sisältää erilaisia taloutta tasapainottavia toimenpiteitä.

"Asiakastyötä tekeviä ammattilaisia tarvitaan, vaikka työpaikan sijainti tai työnkuva uudistuksessa osalla todennäköisesti muuttuu", hyvinvointialueen johtaja Tarmo Martikainen sanoo.

Uudistuksista on tarkoitus neuvotella yhteistoiminnassa tästä syksystä alkaen. Neuvottelut jatkuvat organisaation eri osissa vuosina 2025-2026.

Kokonaisuuteen liittyvien eri yhteistoimintaneuvottelujen piirissä on eri vaiheissa koko henkilöstö.

 

 

 

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy