– Maahanmuuttajavanhemmat eivät osaa vaatia lapsilleen sitä, mitä näiden kuuluisi varhaiskasvatuksessa saada. Harvoille kyselijöille esimies on kieltänyt kertomasta esimerkiksi mitoituksen puutteista, henkilökunnan kirjelmässä sanotaan.
Osalla lapsista on käytöshäiriöitä, mutta he eivät saa tarvitsemaansa tukea. Käytöshäiriöt sitovat henkilökuntaa ja on syntynyt tilanteita, joissa kahdesta aikuisesta toinen on yksin joutunut vastuuseen yli kymmenestä muusta lapsesta.
Päiväkodin hygienia ei ole kunnossa, mikä vaarantaa sekä lasten että henkilökunnan terveyden.
– Pienten pyllyt pestään samassa lavuaarissa, jossa isommat lapset pesevät kätensä.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt yhdessä kaupungin edustajien kanssa tarkastuskäynnin päiväkotiin. Avi totesi, että lasten oikeus hyvään varhaiskasvatukseen ei toteudu, tilat ovat epäsiistit ja määräsi korjaamaan puutteet. Lisäksi avi on pyytänyt lisäselvityksiä henkilöstön kelpoisuuksista ja määrästä sekä lapsista ja toiminnasta.
Liian pienet tilat ja liian vähäinen aikuisten määrä ovat avin mukaan turvallisuusriski lapsille. Henkilökunnan mukaan 24:lle lapselle mitoitetussa nukkumahuoneessa on enimmillään nukkunut noin 40 lasta. Lapsimäärä on vaikeuttanut ilmastointia sekä vaarantanut paloturvallisuuden.
Henkilökunta kanteli ammattiliittojen kehotuksesta päiväkodin toiminnasta aviin. Työntekijöiden vaihtuvuus on ollut suurta, ja he ovat olleet paljon sairauslomilla. Työpaikalla on ollut myös ilmapiiriongelmia.
Ensimmäisen kerran henkilökunta on ilmaissut huolensa tilanteesta yrityksen johdolle marraskuussa 2015. Sen jälkeen henkilökunta on useaan kertaan ollut yhteydessä ongelmista muun muassa päiväkodin johtajaan, työsuojeluvaltuutettuun, työterveyshuoltoon, Turun kaupunkiin ja ammattiliittoihin.