Noin 56 000 tuhkarokkotapausta on todettu Euroopan alueen vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana, tiedottaa WHO. Neljä sairastunutta on kuollut.
Eniten sairastuneita on ollut Azerbaidžanissa, Venäjällä ja Kazakstanissa.
WHO on Yhdistyneiden kansakuntien terveysjärjestö World Health Organization. WHO jakaa maailman kuuteen alueeseen.
Euroopan alue ulottuu WHO:n luokittelussa Atlantilta Tyynelle valtamerelle.
Tuhkarokkoa on todettu 45 maassa. Kaiken kaikkiaan Euroopan alueen maita on 53, joista vain kahdeksan on toistaiseksi säilynyt ilman tartuntoja. Suomi on yksi näistä maista.
Koko viime vuonna tapauksia oli 41 maassa noin 61 000. Kuolleita oli 13.
WHO muistuttaa, että tuhkarokko on vakava terveysuhka erityisesti lapsille.
"Kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään ehkäistävissä olevan taudin vakavista seurauksista", WHO:n Euroopan-johtaja Hans Henri P. Kluge sanoo.
Viime vuonna sairastuneista alle 5-vuotiaista lapsista kolme neljäsosaa ei ollut saanut ensimmäistäkään tuhkarokkorokotusta. 99 prosenttia sairastuneista ei ollut saanut kahta rokoteannosta, mitä pidetään riittävänä.
Rokottamattomuuden taustalla on vuosien 2020 ja 2021 koronapandemia, jonka aikana lapset jäivät vaille rutiinisti annettavia rokotteita.
Suomessa lapset saavat tuhkarokkorokotuksen osana MPR-rokotetta. Se annetaan neuvolassa 12–18 kuukauden ja 6 vuoden ikäisille.
Ensimmäisen MPR-rokoteannoksen kattavuus pikkulapsilla Suomessa on noin 96 %, jolla saavutetaan laumasuojaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suoja tuhkarokkoa vastaan voi olla puutteellinen etenkin vuosina 1965-1975 syntyneillä ja ulkomailla syntyneillä, koska osa heistä ei ole sairastanut tuhkarokkoa tai saanut kahta rokotetta sitä vastaan.