Vuorotyöläisen unettomuutta voi hoitaa ilman lääkkeitä

Työterveyslaitos tutkii vuorotyöntekijöiden unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa.

Kuvateksti
Pitkäkestoiset uniongelmat vaikuttavat valveajan elämänlaatuun. Kuva iStock.

Lääkkeetön hoito tehoaa unettomuuteen, mutta terveydenhuolto ei tarjoa sitä riittävästi. Työterveyslaitoksella on käynnissä hanke, jossa tutkitaan sitä, miten vuorotyöntekijät hyötyvät unettomuuden lääkkeettömistä hoitomenetelmistä.

Tutkimukseen osallistumisen kriteerinä on vähintään kolmen kuukauden ajan kestänyt unettomuus, jonka oireet ilmenevät vähintään kolme kertaa viikossa. Unettomuuden taustalla ei saa olla hoitamattomia sairauksia.

Vuorotyöntekijät kärsivät uniongelmista ja väsymyksestä enemmän kuin päivätyötä tekevät. Ainakin kymmenellä prosentilla uniongelmat ovat pitkäkestoisia ja vaikuttavat valveajan toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Pitkäkestoinen unettomuus voi altistaa myös sydän- ja verisuonitaudeille sekä masennuksen kehittymiselle.

– Lääkkeettömien menetelmien on todettu olevan hyödyllisiä unettomuuden hoidossa, mutta terveydenhuollolla ei ole riittävästi tarjolla näitä keinoja, sanoo Työterveyslaitoksen erikoispsykologi Heli Järnefelt. Hän ja apulaisylilääkäri Christer Hublin vastaavat tutkimuksesta.

Hankkeessa arvioidaan kolmea erilaista hoitomuotoa, joita ovat kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiin pohjautuva ryhmähoito, taulutietokoneella tapahtuva omahoito ja yksilöllinen unen huolto-ohjaus. Tutkimukseen osallistujat arvotaan ryhmiin niin, että kukin osallistuu yhteen hoitomuodoista. Osallistujille tehdään mittauksia ennen hoitoa ja sen jälkeen.

Tutkimuksen arviointi- ja hoitokäynnit ovat maksuttomia. Tutkimukseen valitut vuorotyöntekijät saavat lääkärin arvion unettomuudestaan ja hoitoa unettomuusoireisiin.  Tutkimukseen otetaan lisää tutkittavia touko-kesäkuuhun 2017 saakka. Kiinnostuneet voivat lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected].