Voinko sosionomina osallistua lääkehoitoon?

Työskentelen sosionomina varhaiskasvatuksessa. Voinko sosionomina osallistua lääkehoitoon?

Kuvateksti
Sosionomi­koulutukseen ei ­vält­tämättä sisälly lääkehoidon opintoja.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.

Pääsääntö on, että lääkehoito on terveyden­huollon ammattihenkilöiden työtä riippumatta siitä, onko kyse ­sosiaali- ja terveydenhuollosta vai varhaiskasvatuksesta. 

Sosionomi­koulutukseen ei ­vält­tämättä sisälly lääkehoidon opintoja.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Jos lääkehoito on kuulunut opintoihisi, ja ne vastaavat vähintään lähihoitajan osaamisvaatimuksia, työnantaja määrittelee, miltä osin voit osallistua lääkehoidon toteuttamiseen.

Kun sosionomi on suorittanut lääkehoidon opinnot ja saanut kirjallisen luvan, hän voi esimerkiksi jakaa lääkkeitä asiakas- ja potilaskohtaisiin annoksiin sekä antaa lääkkeitä luonnollista tietä eli tabletteina, kapseleina, liuoksina, silmä- ja korvatippoina, voiteina, laastareina ja peräpuikkoina.

Jos opintoihisi ei ole sisältynyt lääkehoidon opintoja, voit halutessasi toteuttaa lääkehoitoa, kunhan työnantaja on sinut ensin perehdyttänyt, lisäkouluttanut ja varmistanut osaamisesi esimerkiksi hyväksytyllä tentillä.

Diabetesta sairastavan lapsen lääkehoito on vaativaa lääkehoitoa. Insuliinin pistäminen diabeetikkolapselle edellyttää sosionomilta lapsi- ja lääkehoitokohtaista lääkehoitolupaa. Siihen tarvitset perehdytyksen ja lisäkoulutuksen lisäksi osaamisen varmistamista näytöin.