Videokoulutus evästää kohtaamaan mielenterveyden ongelmista kärsivän pakolaisen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten apuana on nyt tuore videokoulutus, joka opastaa työssä, kun kyse on pakolaisten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista.

Kuvateksti
Pakolaisuus koettelee mielenterveyttä ja hyvinvointia. Kuva: iStock

Kuunnelkaa – älkää kuulustelko. Mielenterveysongelmat eivät ole sellainen asia, jonka ihminen haluaa kertoa itsestään ensimmäiseksi tai edes toiseksi. Tätä korostaa psykiatrian erikoislääkäri Venla Lehti, joka työskentelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kulttuuripsykiatrian poliklinikalla.

Venla Lehti on yksi asiantuntijoista, jotka esiintyvät videopohjaisessa koulutuskokonaisuudessa. Aiheena on pakolaisten mielenterveys ja hyvinvointi. Sen ovat tuottaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). Koulutus pohjautuu THL:n vuonna 2018 julkaisemaan PALOMA-käsikirjaan.

– Koulutusta lähdettiin suunnittelemaan, koska sekä Suomessa tehdyt väestötutkimukset että kokemukset asiakastyöstä ovat osoittaneet pakolaisilla olevan monenlaisia psyykkiseen hyvinvointiin liittyviä haasteita, kertoo tutkimuspäällikkö Anu Castaneda THL:sta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koulutus rakentuu 16 eriteemaisesta videosta sekä niihin liittyvästä tehtäväpaketista. Videoista ensimmäinen on lyhytdokumenttielokuva Uusi kotimaa, joka kuvaa kotoutumisen ja hyvinvoinnin polkua pakolaistaustaisten suomalaisten kertomana. Tätä seuraa 15 noin 20 minuutin luentoa, joissa asiantuntijat kertovat pakolaisuuteen liittyvistä ilmiöistä.

Koulutusta voivat hyödyntää esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja organisaatiot, oppilaitokset ja niiden opiskelijat sekä vapaaehtoistyöntekijät. Jos ammattilainen tarvitsee tietoa ainoastaan vaikkapa tulkkiavusteisesta työskentelystä, hän voi katsoa sarjasta vain tämän videon.

Koulutuskokonaisuus on maksuton ja se on helposti saatavilla verkosta.