Valvira: Osa ammattioikeuksistaan luopuneista sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä on hakenut oikeuksiaan takaisin

Viime vuonna Valvira poisti ammattioikeudet 602 ammattihenkilöltä, jotka itse olivat pyytäneet oikeuksiensa poistamista.

Kuvateksti
Valviran rekisterissä on noin 590 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä. 
Kuva: Aki Rask

Valvira ratkaisi viime vuonna 181 asiaa, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö haki oikeuksiaan takaisin. Hakijoista 107 on sellaisia, joilta ammattioikeus oli poistettu heidän omasta pyynnöstään.

Viime vuonna Valvira poisti ammattioikeudet 602 ammattihenkilöltä, jotka itse olivat pyytäneet oikeuksiensa poistamista.

 

Ammattihenkilön ei tarvitse ilmoittaa syytä, miksi hän haluaa luopua ammattioikeuksistaan. Syiksi hakemuksissa on Valviran mukaan kuitenkin kerrottu esimerkiksi alan vaihto, terveydelliset syyt ja tyytymättömyys alan tilanteeseen.

Sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö voi menettää oikeutensa harjoittaa ammattiaan tai hänen oikeuksiaan voidaan rajoittaa, jos se on asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi perusteltua. Taustalla on usein päihdeongelma, muut terveydentilaan liittyvät syyt, ammattitaidon puutteet tai muu epäasianmukainen toiminta

Vuonna 2023 yhteensä 91 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä menetti ammattioikeutensa. Heistä lähihoitajia oli 46, sairaanhoitajia 25 ja lääkäreitä 8.

Valvira rajoitti viime vuonna 35 ammattihenkilön oikeutta harjoittaa ammattiaan. Näistä 27 oli lääkäreitä ja viisi sairaanhoitajia. 

Ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamista, poistamista ja palauttamista koskevat asiat käsitellään Valvirassa toimivassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnassa.