Valtuustovaalit lähestyvät – lue 8 tärkeää kysymystä ja vastausta äänestämisestä

Tehyn valtuustovaalit lähestyvät. Äänestysaika on 29.3.–21.4.2021. Järjestöjohtaja Tanu Heikkinen vastaa kahdeksaan tärkeään kysymykseen vaaleista.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Mikä on valtuusto ja mihin sitä tarvitaan?

Valtuusto edustaa Tehyn jäseniä. Se on Tehyn ylin päättävä elin, johon jäsenet valitsevat 83 valtuutettua. Heillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Valtuusto linjaa Tehyn toiminnan, vastaa jäsenten edunvalvonnasta, hyväksyy työehtosopimukset ja tekee ratkaisuja esimerkiksi työtaistelutoimista. Valtuuston vuosittain hyväksymä toimintasuunnitelma ja talousarvio määrittelevät sen, mitä kaikkea toimintaa jäsenmaksuilla tehdään.

Miksi minun kannattaa käyttää ääntäni?

Jotta liitto edustaisi mahdollisimman hyvin jäseniään, jäsenen kannattaa äänestää. Tehyssä on 160 000 jäsentä, joten tarvitsemme edustuksellisuutta.

Äänestystulos vaikuttaa siihen, minkälaisen arvopohjan Tehyn valtuusto saa. Valtuusto vaikuttaa jäsenten työoloihin ja -ehtoihin, kuten palkkaukseen.

Valtuutetut ovat vastuussa toiminnastaan äänestäjille. Päätöksentekonsa tueksi valtuutetut saavat tietoa ja koulutusta.

Miten voin löytää oman ehdokkaani?

Mieti, minkälainen ehdokas on mielestäsi paras. Itsellesi sopivan ehdokkaan löytämisessä auttaa Tehyn vaalikone. Siellä voit vastata kysymyksiin ja katsoa, mitä ehdokkaat ovat vastanneet ja miten he ovat perustelleet vastauksiaan. Vaalikoneesta näet ehdokkaiden vaaliliitot, ammatit, tutkinnot, luottamustoimet ja ammattiosastot.

Ehdokkaisiin voit tutustua myös vaalitilaisuuksissa, joita aluetoimistot ja ammattiosastot järjestävät etäyhteyksin verkossa.

Vaali on valtakunnallinen. Voit äänestää ketä tahansa 493:sta ehdokkaasta.

Miten äänestän?

Äänestäminen tapahtuu Tehyn verkkosivuilla tai Tehyn mobiilisovelluksessa.

Tehy on siirtynyt kokonaan sähköiseen äänestämiseen. Näin ovat tehneet jo monet ammattiliitot.

Verkossa äänestäneiden osuus on Tehyn vaaleissa kasvanut tasaisesti. Edellisellä kerralla, neljä vuotta sitten, jo 60 prosenttia äänistä annettiin verkossa.

Verkkoäänestyksen ansiosta voi äänestää milloin ja missä tahansa kolmen viikon ajan. Äänestämässä voit käydä niin usein kuin haluat, ja viimeisin äänestys jää voimaan.

Miten valtuuston ikä- ja ammattijakauma vastaavat jäsenistöä?

Se riippuu äänestäjistä. Tehyn vaalissa ei ole kiintiöitä vaan kaikki jäsenet ovat yhdenvertaisia. Jokaisella on tasan yksi ääni ja sama valta vaikuttaa.

Joskus kysytään, onko esimerkiksi yksityinen sektori edustettuna valtuustossa. Kyllä on, jos sieltä on ehdokkaita ja heitä äänestetään.

Miksi lähes kaikki ehdokkaat kuuluvat vaaliliittoihin?

Yksinään ehdokkaan on vaikea menestyä, sillä käytössä on suora ja suhteellinen vaalitapa. Suhteellisessa vaalissa kullekin ehdokkaalle lasketaan vertailuluku, johon vaikuttavat sekä ehdokkaan saamien äänien määrä että tämän edustaman ryhmän saamien äänien määrä.

Kunkin ryhmän eniten ääniä saanut saa ryhmän yhteenlasketut äänet eli ykkösvertailuluvun, seuraava siitä puolet, kolmas kolmasosan ja niin edelleen. Kaikkien ehdokkaiden saamat vertailuluvut laitetaan suuruusjärjestykseen, ja se ratkaisee läpimenijät. Se on puhdasta vaalimatematiikkaa.

Ovatko opiskelijajäsenet tasavertaisina mukana?

Kyllä. Tämä on tasa-arvokysymys. Valtuusto hyväksyi sääntömuutoksen 2019, ja nyt opiskelijat ovat yhdenvertaisia työsuhteessa olevien kanssa. Opiskelijat ovat voineet asettua ehdolle ja opiskelijat saavat äänestää. Opiskelijoita on ehdolla vaaleissa 16.

Miten Tehyn puheenjohtaja valitaan?

Valtuusto valitsee puheenjohtajan. Tehyn nykyiset valtuustoryhmät pyysivät loppuvuodesta 2019 nykyistä puheenjohtajaa Millariikka Rytköstä jatkamaan puheenjohtajana myös kaudella 2021–2025.