Väitös: Älypuhelin apuna korvatulehduksen toteamisessa

Vanhemmat voivat kotona luotettavasti tutkia, onko lapsi tarpeen viedä lääkäriin välikorvatulehdusta epäiltäessä.

Kuvateksti
Välikorvatulehdus on Suomessa viidenneksi yleisin perusterveydenhuollon lääkärikäynnin syy. Kuva: Lehtikuva

Lääkäri pystyy toteamaan tai poissulkemaan lapsen välikorvantulehduksen 87 prosentissa videoista, jotka vanhemmat ovat kuvanneet älypuhelimeen kiinnitettävällä korvalampulla. Lampulla näkee tärykalvon.

Vanhemmat osaavat myös ohjauksen jälkeen luotettavasti käyttää diagnostiikassa käytettäviä perinteisiä apuvälineitä tympanometria ja akustista reflektometria. Välineillä todetaan välikorvaerite.

Tulokset selviävät Turun yliopistossa tarkastettavasta lääketieteen lisensiaatti Nora Erkkola-Anttisen lastentautiopin väitöskirjasta.  

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Välikorvatulehdus on yleisimpiä alle 3-vuotiaiden lasten tulehdussairauksia. Suomessa välikorvatulehdus on viidenneksi yleisin perusterveydenhuollon lääkärikäynnin syy.

Esimerkiksi vuonna 2014 Suomessa oli 130 000 perusterveydenhuollon lääkärikäyntiä korvatulehduksen vuoksi.

Vanhemmat joutuvat viemään varmuuden vuoksi lapsen lääkäriin, jos heillä ei ole keinoja arvioida, onko ylähengitystieoireisella lapsella äkillinen välikorvatulehdus.

– Toistuvat käynnit äkillisen välikorvatulehduksen epäilyn vuoksi kuormittavat sekä perheitä että terveydenhuoltoa, Erkkola-Anttinen sanoo.

Onnistuneet kotitutkimukset voisivat säästää sekä terveydenhuollon resursseja että tukea perheen jaksamista. 

– Laadukas tärykalvovideo edellyttää, että lääkäri opettaa vanhemmille korvatutkimuksen perusteet ja poistaa lapsen korvakäytävästä näkyvyyttä estävän vaikun.

Nora Erkkola-Anttisen väitöskirja Parental role in the diagnostics of acute otitis media in young children tarkastetaan Turun yliopistossa 2. joulukuuta.