Työtuomioistuin: Helsinki joutuu sittenkin maksamaan kahden hoitajan tulospalkkiot

Työtuomioistuimen mukaan Helsinki ei menetellyt tasapuolisesti, kun se jätti kahden sairaanhoitajan tulospalkkiot maksamatta.

Kuvateksti
Sairaanhoitajat työskentelivät Haartmanin päivystyspoliklinikalla. Nykyään sen toiminnasta vastaa Hus.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Kaksi Haartmanin päivystyspoliklinikalla työskennellyttä tehyläistä sairaanhoitajaa on saamassa vuoden 2018 tulospalkkiot viivästyskorkoineen jälkikäteen.

Helsingin kaupungin ohjeen mukaan palkkion sai, jos työntekijä oli vuoden aikana töissä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta ja työsuhde jatkui vähintään maksuajankohtaan eli seuraavan vuoden helmikuun loppuun saakka.

Helsinki jätti toisen hoitajan ilman tulospalkkiota, koska hänen työsuhteensa ei ollut enää maksupäivänä voimassa ja toisen hoitajan siksi, ettei hänen työsuhteensa jatkunut keskeytyksettä maksupäivään asti. Kumpikin heistä oli työskennellyt määräaikaisena.

Toisella sairaanhoitajalla on taustalla muukin riita-asia kaupungin kanssa. Hänen työsuhdettaan ei jatkettu raskauden vuoksi, ja kaupunki on jo maksanut hänelle tasa-arvolain mukaisena hyvityksenä 20 000 euroa. Koska Helsinki oli jättänyt lainvastaisesti palkkaamatta hoitajan, työtuomioistuin katsoi, että se oli syrjivin syin jättänyt hänet myös ilman tulospalkkiota.

Toisen hoitajan kohdalta ei löytynyt asiallista perustetta sille, miksi hänet oli rajattu palkkion ulkopuolelle. Katko hänen työsuhteeseensa oli tullut hänestä riippumattomista syistä, ja esimerkiksi eläkkeelle jääneille tulospalkkio kuitenkin maksettiin, vaikka heidän työsuhteensa olisi loppunut ennen maksupäivää.

Työtuomioistuimen päätöksellä toinen sairaanhoitaja on oikeutettu 735 euron ja toinen 460 euron tulospalkkioon.

Työtuomioistuin tuomitsi Helsingin kaupungin maksamaan hyvityssakkoa Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:lle 3 000 euroa, koska kaupunki rikkoi KVTES:n tulospalkkiota koskevaa sopimusmääräystä. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT joutuu maksamaan Sote ry:lle hyvityssakkoa 3 500 euroa valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.

Tuomio on lainvoimainen, ja se oli yksimielinen.