Työpaikan yhteisöllisyys auttoi puskuroimaan koronastressiä

Kaikkein stressaantuneimpia koronan vuoksi olivat sote-ammattilaiset, joilla arvionsa mukaan oli suuri riski saada töissä tartunta ja jotka kokivat olonsa työyhteisössä ulkopuolisiksi.

Kuvateksti
Hyvä työyhteisö suojaa stressiltä. Kuva: iStock

Mitä suuremmaksi vastaaja arvioi riskinsä sairastua koronaan työpaikallaan tulevan puolen vuoden sisällä, sitä enemmän hän raportoi stressioireita, kertoo Tampereen yliopiston tutkimus.

Stressaantuneimpia olivat sote-ammattilaiset, jotka kokivat, etteivät kuulu työyhteisöönsä ja jotka pitivät riskiään sairastua suurena. Työyhteisöön kuulumisen kokemus puskuroi infektioriskiin liittyvää stressiä.

– Tulos ei yllättänyt, mutta se on tärkeä raportoida, sillä työnantajien on hyvä huomioida tämä, sanoo akatemiatutkija Eerika Finell.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

41 prosenttia vastanneista arvioi tartuntariskinsä korkeaksi. Luku on lähes sama kuin Tehyn Aula Reasearchilla teettämässä kyselyssä. Siinä hoitajista 42 prosenttia pelkää koronan aiheuttamia terveysriskejä työssään.

Tampereen yliopiston tutkimuksessa ne, jotka arvioivat riskinsä suureksi, luottivat muita vähemmän viranomaisten kykyyn hallita epidemiaa.

Mielenkiintoista kyllä, vapaa-ajalla olevaan infektioriskiin ei liittynyt juurikaan stressioireita. Mistä se johtuu?

– Siihen saattaa liittyä kontrollin kokemus. Vapaa-ajalla pystyy itse paremmin kontrolloimaan, millaisia riskejä ottaa, Finell sanoo.

Tutkimukseen vastasi noin 1 500 tehyläistä toukokesäkuussa. Kaikkiaan vastausprosentti jäi pieneksi. Tulossa on myös jatkotutkimus. Ne, jotka vastasivat kyselyyn ja antoivat luvan jatkoon, saavat aiheesta sähköpostia joulu-tammikuussa.

Lue lisää:

Ruotsissa yli 1 700 hoitajaa on saanut koronatartunnan - Vårdförbundet vaatii parempia korvauksia ammattitaudista

Sairaanhoitaja: Keväällä saadun koronatartunnan jälkeen kunto yhä kaukana entisestä