Työajan pidennys hiertää kuntapöydässä

Neuvotteluissa etsitään keinoja soveltaa kilpailukykysopimusta kunnissa.

Kuvateksti
Kunnissa pitäisi tehdä ensi vuoden alusta työtä 24 tuntia enemmän kuin nyt.

Työajan pidentäminen tuottaa päänvaivaa kuntasektorin parhaillaan käynnissä olevissa neuvotteluissa. Kilpailukykysopimuksen mukaan työaikaa pidennetään vuodessa 24 tunnilla. Teoriassa yksinkertainen asia muuttuu monimutkaiseksi, kun sitä yritetään siirtää käytäntöön.

Tehyläiset asettavat viikottaisen työajan pidentämisen ensimmäiseksi keinoksi. Tämä käy ilmi Tehyn ammattiosastoille ja jäsenjärjestöille tehdystä kyselystä. Viikottaisen työajan pidentäminen ei kuitenkaan ole helppoa, koska yksittäisissä työsopimuksissa työajaksi on kirjattu 38 tuntia 15 minuuttia. Työsopimus ei automaattisesti muutu, vaikka työehtosopimus muuttuisi. 

- Jokaisen työsopimuksen solminen uudestaan olisi valtava urakka. Uuteen allekirjoitukseen ei työntekijää voi myöskään velvoittaa, Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara sanoo.

Työajan pidentäminen vuosilomia lyhentämällä ei käy ammattiliitoille. 
- Lomarahoja jo leikataan, joten lomien lyhentäminen ei tule kysymykseen.

Ratkaisuksi on esitetty myös valmiiksi miinuksella olevaa työaikapankkia, johon työntekijä alkaisi kerätä tunteja. Ajatus on Maarianvaaran mielestä nurinkurinen: ihan kuin työntekijä ottaisi pankista velkaa.
- Työaikapankkiin liittyminen on sitä paitsi työntekijälle vapaaehtoista.

Ratkaisua yritetään etsiä myös liukuvasta työajasta, ylitöistä ja arkipyhistä, mutta niissä on omat ongelmansa. Esimerkiksi liukuva työaika ei ole laajasti käytössä. 
- Otan mielelläni vastaan hyviä neuvoja ja ideoita siitä, miten työajan pidennys ratkaistaan. 

Kuntasektorilla on käytössä useita työehtosopimuksia ja työaikamuotoja, joten ongelma ei välttämättä ratkaista koko sektorilla samalla tavalla.

Tehy neuvottelee kilpailukykysopimuksen soveltamisesta, koska se haluaa välttää hallituksen työehtoja heikentävät pakkolait sekä leikkaukset, jotka olisivat kurittaneet erityisesti julkista sektoria. Työehtosopimuksille ­neuvotellaan ­kevään aikana vuoden ­mittainen jatko, jolloin palkat eivät nouse.

Työajan pidentämisen lisäksi kilpailukykysopimus leikkaa julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja 30 prosenttia 2017-2019. Lomarahaleikkaus rahoittaa työnantajien sosiaaliturvamaksun alennuksen.

"Selviytymislausekkeen" mukaan työnantaja voi käynnistää neuvottelut säästötoimista, kun se joutuu vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.

Tehyn valtuusto ­käsittelee neuvottelu­tulokset 31. toukokuuta. 

Kuva Ari Korkala