Tehyn puheenjohtaja nosti aborttioikeuden ja huoltovarmuuden esiin – Euroopan julkisen alan ammattiliitot kokoontuvat Bukarestissa

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen nosti puheenvuoroissaan esiin aborttioikeuden ja terveydenhuollon tärkeyden huoltovarmuudelle.

Kuvateksti
EPSU:n kongressi järjestetään diktaattori Nicolae Ceaușescun hallintopalatsissa eli Kansan talossa.
Kuva: EPSU ja Leena Louhivaara

"Naisilla ei ole läheskään kaikkialla Euroopassa mahdollisuutta saada aborttia. Aborttioikeudessa on kyse ihmisoikeuksista, seksuaalioikeuksista ja naisten asemasta", muistutti Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen puheenvuorossaan European Public Service Unionin EPSU:n kongressissa

Kongressi on Bukarestissa Romaniassa 18.-20. kesäkuuta. Kongressiin ottaa osaa noin 500 ammattiliiton edustajaa 45 Euroopan maasta, myös Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. 

EPSU on Euroopan julkisen sektorin ammattiliittojen kattojärjestö.

Rytkönen kehotti taistelemaan vastaan kehityskulkua, jossa naiset olivat vailla oikeuksia. Kehityskulku on nähtävissä eri maissa, joissa äärioikeisto vastustaa naisten oikeuksia. 

Rytkönen nosti toisessa puheenvuorossaan esiin terveydenhuollon merkityksen huoltovarmuuden ja turvallisuuden takaajana. Erityisesti julkisen terveydenhuollon on oltava kunnossa koko ajan, jotta kriiseihin pystytään vastaamaan.

"Terveydenhuollon on kyettävä toimimaan kaikissa oloissa ja pystyttävä varmistamaan muun yhteiskunnan toimintakyky poikkeustilanteessakin. Koronapandemian aikana esimerkiksi näimme, että tehohoidon tarve kasvoi valtavasti todella nopeasti."

Rytkönen otti esiin myös Suomen terveydenhuollon tilanteen. Hän totesi, että Suomen hallitus rapauttaa julkista terveydenhuoltoamme, mikä heikentää yhteiskunnan kykyä kohdata kriisejä. 

Tehyn edustajina ovat Rytkösen lisäksi toinen varapuheenjohtaja Pipsa Allén ja johtaja Kirsi Sillanpää. Nuorisoedustajana on Maria Malmgren ja tarkkailijana Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi

EPSU:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin ranskalainen Françoise Geng. Pipsa Allén valittiin EPSU:n hallitukseen varajäseneksi. Varsinainen jäsen on Mari Keturi Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta. 

Kongressi antoi myös julkilausumat Palestiinasta, julkisista palveluista sekä äärioikeiston noususta Euroopassa.

20.6. klo 12.52 lisätty henkilövalinnat ja tieto julkilausumista.