Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vientivetoisesta palkkamallista: ”Lailla ei voida määrätä palkankorotusten tasoa”

Työministeri Arto Satonen on välittänyt kiitoksensa vientivetoisen palkkamallin selvityshenkilöinä toimineille Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytköselle ja OAJ:n puheenjohtaja Katariina Murrolle. Selvitystyö ei tuottanut ministerin toivomaa tulosta, joten hallituksen esitys on edennyt lausuntokierrokselle.

Kuvateksti
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen oli toinen kahdesta selvityshenkilöistä.
Kuva: Leena Louhivaara

Suomen hallitus on ryhtynyt lainsäädännöllisin keinoin ajamaan hallitusohjelmakirjausta, joka tavoittelee vientivetoista työmarkkinamallia. Hallituksen esitys sovittelujärjestelmän kehittämisestä eli työmarkkinamallista on parasta aikaa lausuntokierroksella ja se on tarkoitus antaa eduskunnan käsittelyyn syksyllä. 

Työministeri Arto Satonen on päätynyt tähän ratkaisuun, koska hänen avukseen pyytämien selvityshenkilöiden työ ei ole vienyt asiaa eteenpäin.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto saivat Satoselta tehtäväkseen etsiä keinoja, joilla neuvotteluja vientivetoisesta palkkamallista voitaisiin edistää ammattiliittojen kesken.

"Toivon, että he selvittävät ja löytävät keinon, jolla palkansaajajärjestöt saataisiin saman pöydän ääreen neuvottelemaan yhteisesti hyväksyttyä ja kestävää työmarkkinamallia. Näin kaikki työmarkkinaosapuolet sitoutuisivat uuteen työmarkkinamalliin vahvemmin”, Satonen sanoi keväällä kolme kuukautta sitten.

Työministerin toive ei ole toteutunut, joten nyt hän on kiittänyt viestipalvelu X:ssä selvityshenkilöitä.

Muiden alojen palkat sidottaisiin vientialojen palkkakehitykseen. 

Tehy on ollut valmis neuvottelemaan sellaisesta vientimallista, johon sisältyy mahdollisuus tehdä poikkeuksia perustellusta syystä. Perusteltu syy voi olla alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai jokin muu alakohtainen painava peruste.

Rytkönen muistuttaa viestipalvelu X:ssä, että palkoista pitää pystyä neuvottelemaan työmarkkinaosapuolten kesken jatkossakin.

”Perusoikeuksiin ei voi kajota. Lailla ei voida määrätä palkankorotusten tasoa.”

Palkansaajajärjestöt keskustelivat vientimallista jo viime syksynä 2023 työnantajaliittojen kanssa. Keskustelut päättyivät, koska SAK halusi pöytään muitakin hallitusohjelmaan kirjattuja työelämää koskevia uudistuksia.

Satonen päätyi kysymään Rytköstä ja Murtoa, koska valtiosihteeri Mika Nykäsen raportin mukaan ei ollut edellytyksiä sille, että järjestöt ryhtyisivät nopeasti neuvottelemaan vientivetoisesta työmarkkinamallista keskenään.