Tehy ja viisi muuta ammattiliittoa ilmaisivat syyskuun lopulla eriävän mielipiteensä, jossa ne toivat esille silloisen ohjelmaluonnoksen kapea-alaisuuden etenkin sisäilmasta sairastuneiden kohdalla.
Nyt julkaistu ohjelma nojaa edelleen Käypä hoito -suositukseen.
Ammattiliitot ovat vaatineet Majvik II -suosituksen ottamista tarkasteluun mukaan. Suositus on kattava, ja siinä on valmiita työkaluja kosteusvauriomikrobeihin liittyvien oireiden selvittelyyn.
Käypä hoito -suosituksen kapean tulkinnan takia suuri osa sairastuneita ei pääse ammattitautitutkimuksiin ja joutuu valituskierteeseen vakuutusyhtiöiden ja Kelan kanssa. Heidän toimeentulonsa vaikeutuu.
– Tärkein viestimme on, että ihmisten pitää pystyä olemaan työssään. Lainsäädännön ja eri ohjelmien pitää tukea tätä tavoitetta. Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman pitääkin jatkossa ottaa kantaa työpaikan vaihdoksen tukeen.
Rakennusten sisäilmaongelmien hallitsemiseksi ohjelma katsoo, että koulut ja päiväkodit tarvitsevat selkeät ohjeet tilanteiden nopeaa haltuunottoa varten. Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ei mainita.
– Samat ongelmat koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja ja ohjeita tarvitaan, huomauttaa Ojanperä.
Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma on osa valtioneuvoston Terveet tilat 2028 -ohjelmaa, joka kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan.