Tehy: Kela-korvauksia suunnattava fysioterapiaan

"Hoitojonoja saadaan parhaiten lyhennettyä, kun tuki- ja liikuntaelinoireiset asiakkaat menevät suoraan fysioterapeutille", toteaa Tehyn kuntoutusalan asiantuntija Outi Töytäri.

Kuvateksti
Fysioterapiaan on mahdollista päästä ilman lääkärin lähetettä myös julkisella sektorilla sekä kotitalousvähennyksen piirissä olevassa fysioterapiassa.
Kuva: iStock

Kela-korvausten uusi malli on suunnitteilla sosiaali- ja terveysministeriössä. Tarkoitus on, että malli tulisi voimaan ensi vuoden alusta.

Hallitus on sopinut, että Kela-korvauksia maksetaan noin 134 miljoonaa euroa vuodessa 2025–2027.

Kela-korvauksia on maksettu yksityisellä puolella annetuista lääkäri- ja hammaslääkäripalveluista.

Korvauksia on viime vuosina leikattu, mutta nykyinen hallitus päätti korottaa niitä. Perusteena on hoitojonojen lyhentäminen.

Tehy pitää tärkeänä, että myös yksityiset fysioterapiapalvelut palautetaan Kela-korvausten piiriin. Korvaukset lakkautettiin vuoden 2023 alusta.

"Kela-korvaus tulee palauttaa fysioterapiaan niin, että sen määrää korotetaan ja ettei palveluun tarvita lääkärin lähetettä", sanoo Tehyn kuntoutusalan asiantuntija Outi Töytäri.

"Hoitojonoja saadaan parhaiten lyhennettyä, kun tuki- ja liikuntaelinoireiset asiakkaat menevät suoraan fysioterapeutille."