Tehy ja SuPer vaativat jatkamaan neuvotteluita uudesta työmarkkinamallista – "Lailla ei voida alkaa säätää palkankorotusten tasoa"

Uusi työmarkkinamalli on Tehyn ja SuPerin mukaan ratkaistava neuvottelemalla, sillä palkankorotuksista ei voi päättää lailla.

Kuvateksti
Tehyn, SuPerin ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n neuvottelijat valtakunnansovittelijan toimistossa elokuussa 2022.
Kuva: Jukka Rapo

Tehy ja SuPer haluavat jatkaa neuvotteluja uudesta vientivetoisesta palkkamallista. Ne vetoavat sekä työnantajiin että palkansaajajärjestöihin.

Liitot vaativat työministeri Arto Satoselta tilaa neuvotteluille ja edellyttävät, että tämä ei vie lakimuutosta eteen päin. 

Pääministeri Petteri Orpon hallitus aikoo muuttaa lakia työriitojen sovittelusta siten, että valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotuksella ei voi ylittää yleistä palkkalinjaa.

Tehyn ja SuPerin mukaan muutos tarkoittaisi vapaan sopimisen loppua ja ikuista palkkakuoppaa vakavasta työvoimapulasta kärsivällä naisvaltaisella sote-alalla ja varhaiskasvatuksessa.

 

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo ymmärtävänsä talousnäkökulman ja myös tarvetta uudelle työmarkkinamallille.

"Perusoikeuksiin ei voi kajota, eikä lailla voida alkaa säätää palkankorotusten tasoa."

Uudessa palkkamallissa on Tehyn ja SuPerin mukaan voitava perustellusta syystä tehdä myös linjasta poikkeavia ratkaisuja. Myös julkisen sektorin työnantajat ovat tukeneet ajatusta

"Perusteltuja syitä poikkeamiselle voisivat olla esimerkiksi alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai jokin muu alakohtainen painava peruste", toteaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Hallituksen kaavailut ovat Tehyn ja SuPerin mielestä Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaisia.

Puheenjohtajat ovat sitä mieltä, että uusi työmarkkinamalli on ratkaistava neuvotteluissa. Lakimuutos johtaa heidän mukaansa siihen, että Suomi joutuu väistämättä kansainvälisissä sitoumuksissaan ja EU:n jäsenenä suuriin vaikeuksiin.

Vientivetoista palkkamallia on tarkoitus käsitellä huomenna ministeri Satosen järjestämässä seminaarissa. Siihen osallistuvat työmarkkinaosapuolet.