Tehy sanoo, että vaikutusten arvioinnissa muutokselle ei ole esitetty lapsen edun mukaisia perusteita. Päinvastoin todetaan, että ”on riskinä, että yhdenvertaisuuden edistäminen jää aiempaa yleisemmälle tasolle, eikä siinä huomioida toimipaikkojen erityispiirteitä, jotka voivat vaikuttaa yhdenvertaisuuden toteutumiseen. Tällä olisi kielteisiä vaikutuksia erityisesti syrjinnän vaarassa oleviin lapsiin ja heidän perheisiinsä.”
Yhtenä esityksen tavoitteena on vähentää kustannuksia. Tehyn mielestä esitetyt säästöt ovat sekä epämääräisiä että hyvin pieniä.
Velvoitteen poistaminen on myös ristiriidassa hallitusohjelman kirjauksen kanssa varhaiskasvatuksen laadun paranemisesta. Varhaiskasvatuslain yhtenä tavoitteena on antaa kaikille lapsille yhdenvertaiset mahdollisuudet varhaiskasvatukseen, edistää yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa.
Hallituksen lakiluonnosta vastustaa myös esimerkiksi opetushallitus.
Lue lisää:
Tehyn lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta laiksi yhdenvertaisuuslain muuttamisesta (varhaiskasvatuksen edistämisvelvollisuus)