Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 33 aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä kattoivat tiedot yli 150 000 potilaan kuolemansyistä ja ruokavaliosta.
Analyysin perusteella riski kuolla tutkimusten seurantojen aikana oli sitä pienempi mitä enemmän täysjyväviljaa henkilö söi. Jokainen 50 gramman lisäys päivittäisessä saannissa liittyi 30 prosenttia pienempään sydäntautikuoleman ja 20 prosenttia pienempään syöpäkuoleman riskiin. Yhteys havaittiin myös tarkastellessa kokonaiskuolleisuutta, jossa oli mukana kaikista syistä johtuvat kuolemat.
Aiemmissa tutkimuksissa täysjyväviljaa suosivien on havaittu säästyvän muita todennäköisemmin verenpainetaudilta, sydän- ja verisuonitaudeilta, ja osana muutenkin terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, lukuisilta muilta sairauksilta.