Suomen hoitokulttuuri tarvitsee kuntoutuksen vallankumouksen

Vanhuksen on saatava tarvitsemansa kuntoutuksen tuki oikeaan aikaan, sanoo Tehyn kuntoutusalan asiantuntija.

Kuvateksti
Kuntoutuksen avulla vanhukset pysyvät toimintakykyisinä ja pystyvät hoitamaan päivittäiset rutiininsa itse tai vähemmällä avustuksella. Kuva: Pasi Leino

Resurssien järkevän käytön ja palveluiden kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että vanhusten palveluissa on riittävästi fysio- ja toimintaterapeutteja sekä kuntoutusohjaajia ja että he saavat tehdä oman ydinosaamisensa mukaista työtä, sanoo Tehyn kuntoutusalan asiantuntija Outi Töytäri.

Tehyn tavoitteena on nivoa kuntoutus entistä kiinteämmäksi osaksi ikääntyvien palveluita kotona ja hoivakodeissa. Niitä koskevaa laatusuositusta ollaan uusimassa tämän vuoden loppuun mennessä. Tavoite saa tukea Kunnallisen kehittämissäätiön vastavalmistuneesta raportista, joka käsittelee ikääntyneiden palveluita.

Raportissa verrataan Suomen ja muiden Pohjoismaiden hoitokulttuureita. Esimerkiksi Ruotsissa kotikuntoutusta painotetaan ja terveyskeskusten vuodeosastot on muutettu kuntoutusosastoiksi. Vanhuksia ei makuuteta sängyissä toisin kuin Suomessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Vaarallinen vuodehoito olisi nopeasti lopettava, huomauttaa Töytäri.

Suomessa tehostetun palveluasumisen yksiköissä muistisairaita makuutetaan ja jopa sidotaan sänkyyn. Muissa Pohjoismaissa näin ei ole tehty vuosikymmeniin. Vanhuksen lihaskunnon häviämiseen riittää yhden viikon makuutus.

Töytäri peräänkuuluttaa hoitokulttuurin muutosta, jonka tueksi pitää luoda vanhusten toimintaa tukeva rakennuskanta.

– Tilojen muutos ei yksin auta, jos toimintatavat ja asenteet eivät muutu. Nyt tarvitaan uudenlaista johtamista.

Jotta vanhusten omatoimisuus säilyisi pitkään, toimintakyvyn tukeminen pitää aina olla osana hoitajien työtä. Käytettävissä pitää olla riittävästi kuntoutuksen ammattilaisia. Varsinaisen kuntoutustyön lisäksi heidän osaamistaan tarvitaan hoitohenkilöstön kuntoutus- ja ergonomiaosaamisen kouluttajina ja ohjaajina.

– Tämä parantaa ikäihmisten toimintakykyä, mikä tuo myös säästöjä. Samaan suuntaan kehitystä vie uuden teknologian hyödyntäminen.