Sairauspäivärahan leikkaus pudottaisi vakavasti sairastuneen tehyläisen tuloja roimasti – taas uusi erityisesti naisiin kohdistuva leikkaus

Jos hallituksen lakiesitys toteutuu, pitkä sairausloma voi käydä taloudellisesti kohtalokkaaksi.

Kuvateksti
Sairauspäivärahan leikkauksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.
Kuva: iStock

Tuki- ja liikuntaelinten vaivat, työtapaturma, syöpä, mielenterveyden ongelmat. Siinä tyypillisiä syitä pitkille sairauslomille.

Vakava sairastuminen on kriisi, mutta hallituksen lakiesitys sairauspäivärahan leikkaamisesta uhkaa tehdä sairastumisesta myös taloudellisen kriisin.

Tehy vastustaa lakiesitystä ja jätti tänään asiasta lausunnon.

Tehyläisiin muutos iskisi kahta kautta. He hoitavat sairastuneita, mutta voivat sairastua myös itse.

”Harva osaa varautua siihen, että tulot voivat pudota puoleen. Leikkaus sairauspäivärahaan on tosi suuri ja laittaa ihmisiä ahtaalle”, sanoo erityisasiantuntija, juristi Jarkko Pehkonen Tehystä.

Keskituloisen, noin 30003500 euroa ansaitsevan sairauspäiväraha laskisi leikkauksen myötä 1520 prosenttia.

Tehy katsoo, että sairauspäivärahan leikkauksessa on kyse jälleen yhdestä hallituksen lakiuudistuksesta, joka kurjistaa erityisesti naisten asemaa ja taloutta.

Sairauspäivärahan saajista arviolta 58 prosenttia on naisia ja 42 prosenttia miehiä. Muutos koskisi myös monia raskaana olevia. Noin 15 prosenttia raskaana olevista naistyöntekijöistä on sairauspäivärahalla ennen raskausrahan alkua, eli heillä on vähintään kymmenen päivän sairauspoissaolo.

Lue lisää:

Hallitus ei pysty kohdentamaan sairauspäivärahaleikkausta hyvätuloisiin - Tehyn juristi: "Iskee rajusti pitkällä sairauslomalla olevaan keskituloiseen"

Tehyn tiedote: Tehy vastustaa hallituksen suunnitelmaa sairauspäivärahan leikkaamiseksi - osuu kovimmin naisiin

Juristi Jarkko Pehkosen blogi: Keskituloisen sairauspäivärahasta pois 20 prosenttia - valtava leikkaus vailla taloudellista hyötyä

Mainos alkaa
Mainos päättyy