Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on erittäin hyvä keino pienentää riskiä sairastua moniin elinikää lyhentäviin sairauksiin. Vastaavasti syömällä epäterveellisiä ruokia elinikäänsä voi helposti lyhentää. Tämän osoittaa tuore tutkimustulos, joka on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Tulokset vahvistavat entisestään tutkimusnäyttöä ruokavalion keskeisestä osasta ihmisen terveydessä. Nykyisellään arviolta 70 prosenttia kuolemista johtuu kroonisista sairauksista, joiden kehittymisessä ja ehkäisyssä ruokavaliolla ja elintavoilla on suuri merkitys.
Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 200 aikaisemman tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin. Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat, mutta yhdessä tulokset viittasivat vahvasti varsinkin kasvis- ja kalapainotteisen ruokavalion hyötyihin. Tutkimuksen seurannan aikana riski menehtyä pieneni, mitä enemmän ruokavaliossa oli kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja kalaa.