Pohjois-Savon hyvinvointialueen pääluottamusmies: ”Työnantaja haluaa heikennyksiä uuteen hälytysrahasopimukseen”

Pohjois-Savon hyvinvointialue on irtisanonut hälytysrahasopimuksen, jonka avulla on pyritty paikkaamaan hoitajapulaa. Samalla se on alkanut maksaa satojen eurojen ylimääräisiä korvauksia yleislääkäreille ilta- ja viikonlopputöistä.

Kuvateksti
Pohjois-Savon hyvinvointialueen työnantaja on yksipuolisesti irtisanonut paikallisen sopimuksen hälytysrahasta.
Kuva: Seppo Hyvonen / Lehtikuva

Pohjois-Savon hyvinvointialueen työnantaja on yksipuolisesti irtisanonut paikallisen sopimuksen hälytysrahasta, jolla on yritetty vastata työvoimapulaan.

”Työnantaja vetoaa siihen, että muilla hyvinvointialueilla on huonompia sopimuksia kuin meillä ja haluaa uuteen hälytysrahasopimukseen heikennyksiä”, kertoo Tehyn koordinoiva pääluottamusmies Sami Häikiö.

Hyvinvointialueen hälytysrahan suuruus on 160 euroa.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

 

Samaan aikaan työnantaja on kuitenkin alkanut maksaa kannustinpalkkioita Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ilta- ja viikonloppupäivystyksen vuoroja tekeville yleislääkäreille. Juhlapyhinä lääkärit saavat normaalien päivystyskorvausten lisäksi 450 euroa tehdystä työvuorosta. Kesäviikonloppuina lisä on 300 euroa.

Päätös astui voimaan heinäkuun alussa ja jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka.

Kun Savon Sanomien jutussa tiistaina 9. heinäkuuta palvelualuejohtaja Pertti Lipposelta kysyttiin, tuleeko kannustuspalkkio koskemaan myös hoitohenkilöstöä, tämä antoi välttelevän vastauksen.

”Tiedän kuitenkin, että jokin täsmäkorjaus sillekin puolelle olisi paikallaan.”

Tehyn koordinoiva pääluottamusmies Sami Häikiö kertoo, että neuvottelut uudesta hälytysrahasopimuksesta ovat vasta alkaneet.

Paikallinen sopimus on ollut keino yrittää täyttää työvuoroja, joista on puuttunut työntekijöitä. Hälytysrahan avulla työnantaja on houkutellut työntekijöitä jäämään töihin tehdyn vuoron perään tai tulemaan töihin vapailta.

”Työntekijöitä ei ole saatu vajaisiin vuoroihin tarpeeksi sitenkään. Henkilöstö on uupunutta. Niinpä työnantaja on joutunut turvautumaan kalliisiin ostopalveluihin.”

Häikiön mukaan työntekijäjärjestöt ovat ehdottaneet tilanteen korjaamiseksi, että työnantaja panostaisi rekrytointiin ja omaan varahenkilöjärjestelmään.

”Ei ole näkynyt merkkejä siitä, että tälle olisi tapahtumassa mitään.”

Nykyinen paikallinen sopimus hälytysrahasta on voimassa 31. elokuuta asti.