Perusterveydenhuollossa hoitoon entistä nopeammin

Odotuksen enimmäisaika lyhenee kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon syyskuusta alkaen.

Kuvateksti
Perusterveydenhuoltoon pääsyn pitäisi nopeutua syksyllä. Kuvassa Kivelän terveysasema Helsingissä.
Kuva: Pia Hietamies

Perusterveydenhuollon kiireetöntä hoitoa on tarjottava nykyistä lyhyemmässä ajassa.

Syyskuusta lähtien avosairaanhoidon odotuksen enimmäisaika lyhenee kolmesta kuukaudesta 14 vuorokauteen. Suun terveydenhuollon lyhennys on kuudesta kuukaudesta neljään kuukauteen.

Syyskuun alusta lähtien potilaan on saatava arvio hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä heti samana päivänä, kun hän on ollut yhteydessä terveydenhuollon toimintayksikköön. Sama koskee myös perusterveydenhuollon suun terveydenhuoltoa.

Yksilöllisessä arviossa hoidon tarpeesta arvioidaan samalla se, tarvitseeko potilas hoitoa nopeammin kuin lain edellyttämässä enimmäisajassa.

Keväällä 2023 noin puolet lääkärin avosairaanhoidon kiireettömistä käynneistä toteutui viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportista.

Eduskunta hyväksyi hoitotakuuta koskevan lakimuutoksen marraskuussa 2022. Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti hyvinvointialueille ohjeen säännösten toimeenpanosta 14.7.2023.

Muutos vaikuttaa hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin järjestämisvastuulla olevan perusterveydenhuollon lisäksi opiskeluterveydenhuoltoon ja vankiterveydenhuoltoon.

Tiukennettu hoitotakuu koskee hoitoa, jossa on kysymys sairastumisesta, vammasta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta, uusista oireista tai toimintakyvyn alenemasta.

STM antaa vastauksia kysymyksiin hoitotakuun tiukentamisesta.