Palkkalaskelmat jäivät Husissa tulematta – Tehy teki asiasta valvontapyynnön

Palkat suojelutyöstä ovat olleet myöhässä. Palkkalaskelmien puutteen vuoksi työntekijät eivät pääse nyt tarkistamaan, onko palkat maksettu oikein.

Kuva: iStock

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä jäivät tänään palkkalaskelmat tulematta. Palkat kyllä maksettiin työntekijöitten tileille, mutta laskelmia ei toimitettu.

Tehy on tehnyt asiasta valvontapyynnön Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle. Valvontapyynnössä Tehy vaatii, että KT ottaa yhteyttä Husiin ja ohjeistaa sitä toimimaan sote-sopimuksen mukaisesti.

”Asia on erittäin tärkeä ja kiireellinen. Kyse on jo valmiiksi myöhässä olevien suojelutyön aikaisten palkkojen maksamisesta. Työntekijät eivät nyt pysty tarkistamaan palkkojen oikeellisuutta”, sanoo Tehyn neuvottelupäällikkö Riikka Rapinoja.

Työnantajan on annettava jokaisen palkanmaksun yhteydessä työntekijälle palkkalaskelma. Siitä on käytävä ilmi, mitä työntekijä on ansainnut palkanmaksukaudella. Jotta palkan oikeellisuus on tarkistettavissa, laskelmasta pitää näkyä palkan suuruus ja sen määräytymisen perusteet.

Tehy Husin puheenjohtaja Reija Sjöholmin mukaan työnantaja on ilmoittanut, että ansioerittelyiden toimituksessa on viivettä ja että ne pyritään saamaan palkansaajille mahdollisimman pian. Työnantajan mukaan itse palkat ovat lähteneet maksuun normaalisti.

”Tehyssä selvitetään, vieläkö työntekijöillä on palkkasaatavia”, Riikka Rapinoja sanoo.

Tehy on aiemmin tehnyt aluehallintovirastolle valvontapyynnön siitä, että palkanmaksu lakon aikana tehdystä suojelutyöstä on kangerrellut Husissa. Koska palkkalaskelmat nyt puuttuvat, suojelutyötä tehneet eivät pääse tarkistamaan, onko heille maksettu palkka oikein. Tehystä muistutetaan, että asianmukainen palkanmaksu on työnantajan tärkein velvollisuus työntekijää kohtaan.