Paikalliset erät nostivat palkkoja Pohjanmaalla – neuvottelut muilla alueilla jatkuvat

Pohjanmaan hyvinvointialueella on ensimmäisten joukossa sovittu paikallisten palkankorotuserien jakamisesta.

Kuvateksti
Sote-sopimuksessa on kohdentamisen perusteiksi määritelty esimerkiksi työvoimapula, palkkojen yhteensovittaminen, palkkausjärjestelmän uudistaminen ja palkkauksen kehittäminen.
Kuva: iStock

Pohjanmaan hyvinvointialueella on saatu sovittua siitä, miten kesäkuun paikallisesti sovittavat palkankorotuserät jaetaan.

Tehyn järjestöasiantuntija Kim Yli-Pelkolan mukaan isoimmissa, erikoissairaanhoidossa työskentelevissä ammattiryhmissä peruspalkkaan tulevat korotukset ovat noin 150–180 euroa kuukaudessa. Tämä korotus sisältää yleiskorotuksen.

Tämän verran kuukausipalkka nousee esimerkiksi tehohoidon, ensihoidon ja päivystyksen sairaanhoitajilla. Yksittäisistä ryhmistä eniten palkka nousee synnytyssalissa työskentelevillä kätilöillä.

”Heidän palkankorotuksensa on noin 280 euroa.”

Neuvottelut sote-sopimuksen paikallisista eristä julkisen sektorin työpaikoilla ovat edenneet pitkin kesäkuuta. Esimerkiksi Pohjanmaan hyvinvointialueella osa työntekijöistä sai 14. kesäkuuta palkanmaksun yhteydessä paikallisesti sovittuja eriä, kun osalle ne tulevat maksuun kuun lopussa.

”Kaikki työntekijät eivät ole välttämättä ymmärtäneet, että osa korotuksista tulee heidän osaltaan maksuun kuun lopussa. Paikallisia järjestelyeriä ei jaettu sellaisenaan kaikille. Suurissa hoitoalan ammattiryhmissä alimmat palkkatasot nousevat 5–7 prosenttia ”, arvioi Tehyn pääluottamusmies Jaani Kujanpää.

Kaikille tuleva yleiskorotus on suuruudeltaan 2,35 prosenttia. Sen lisäksi nyt paikallisesti sovittavat palkankorotuserät ovat hyvinvointialueilla 3,4 prosenttia ja kunnissa 1,9 prosenttia palkkasummasta.

Kujanpää katsoo, että korotukset lisäävät alan veto- ja pitovoimaa.

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi muistuttaa blogissaan, mitä sote-sopimuksessa on sovittu paikallisten erien kohdentamisen perusteista. Näitä ovat esimerkiksi työvoimapula, palkkojen yhteensovittaminen, palkkausjärjestelmän uudistaminen ja palkkauksen kehittäminen.

"Paikallisesti sovittavat erät eivät tule tasasuuruisina kaikille, vaan ne kohdennetaan neuvotteluissa eri työntekijäryhmille."

Valtaosa työnantajista vielä neuvottelee paikallisen erän kohdentamisesta Tehyn luottamusmiesten kanssa.

Paikallisesti sovittavien palkankorotusten tulee olla maksussa viimeistään elokuun palkanmaksun yhteydessä. Lisien osalta maksu voi tapahtua syyskuussa ja takautuvat saatavat on maksettava viimeistään lokakuun palkanmaksussa, mikäli kyseessä on iso työnantaja.