Päijät-Häme suunnittelee isoa ulkoistusta – työntekijät ja ministeriö suhtautuvat nihkeästi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä suunnittelee yhteisyrityksen perustamista Mehiläisen kanssa. Tehyläiset suhtautuvat ajatukseen kriittisesti.

Kuvateksti
Tehyläiset ja superilaiset marssivat viime syksynä Päijät-Hämeen keskussairaalan pihalle massiivisten yt-neuvottelujen päätteeksi. Lomautukset jatkuvat yhä. Kuva: Lauri Rotko

Yhteisyrityksen on tarkoitus tuottaa ensi vuoden alusta lähtien sotepalvelut aluksi 131 000 asukkaalle Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä – myöhemmin koko Päijät-Hämeessä.

Kyseessä olisi maan suurin sote-irtiotto. Yhtymähallitus teki asiasta esityksen maanantaina ja yhtymäkokous käsittelee asiaa elokuussa. Kumppaniksi olisi tarjouskilpailun perusteella tulossa Mehiläinen.

Tehy ja muut työntekijäjärjestöt suhtautuvat aikeeseen kriittisesti.

– Hyvinvointiyhtymä toimii neljättä vuotta ja työ on vaikean alun jälkeen ollut sujuvaa. Se on madaltanut raja-aitoja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Yksi syy yhtymän perustamiseen oli osaoptimoinnin lopettaminen. Nyt siihen palattaisiin taas, sanoo Tehyn pääluottamusmies Kirsi Lehtimäki.

Työntekijöiltä kuuluu palautetta, että heitä ei ole kuultu riittävästi. Ensi vaiheessa muutos koskisi 400 henkeä, joista suurin osa on hoito- ja terapiahenkilöstöä.

– Emme vielä konkreettisesti tiedä, keitä henkilöitä tämä koskee, mutta yhteisyritykseen siirtyisi muun muassa suun terveydenhuolto, fysioterapeuttien suoravastaanotot ja vastaanottojen sairaanhoitajia, Lehtimäki sanoo.

Liikkeenluovutuksia on tehty alueella aiemminkin ja kokemusta on siitä, miten se saattaa jäädyttää palkkatason. Lehtimäestä on uhkarohkeaa polkea työsuhteen ehtoja aikana, jolloin kärsitään hoitajapulasta.

Viime ajat ovat olleet seudun sote-ammattilaisille melkoista myllerrystä.

– Kyllä tämä syö työntekijöitä. Viime syksynä meillä oli isot yt:t, joiden jäljiltä lomautukset pyörivät edelleen. Sen lisäksi on ollut korona, ja lomia on peruttu. Sitten vielä tämä ulkoistus. On epämiellyttävää, että oma työ ja sen tekemisen ehdot ovat osana liikeneuvotteluja, Lehtimäki toteaa.

Myös sosiaali- ja terveysministeriö suhtautuu Päijät-Hämeen suunnitelmiin nihkeästi.