Oulu rikkoi yt-lakia – tehyläisille hyvitystä

Yhteistoimintaneuvottelut pitää käydä henkilöstön kanssa ennen lomautuspäätöstä.

Kuvateksti
Oulu kävi yhteistoimintaneuvottelut lomautuksista liian myöhään. Kuva Oulun kaupunki.

Oulu toimi väärin, kun se käynnisti yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön lomautuksista vasta sen jälkeen, kun valtuusto oli jo päättänyt henkilöstön lomautuksista. Neuvottelut käynnistettiin kolme kuukautta päätöksen jälkeen. Valtuusto päätti lomautuksista joulukuun alussa 2013. Yhteistoimintaneuvottelut käynnistettiin maaliskuun alussa 2014.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi kaupungin maksamaan kantajina olleille kahdeksalle tehyläiselle kullekin 1500 euroa hyvitystä yhteistoimintalain rikkomisesta. Lisäksi kaupunki joutuu korvaamaan Tehyn oikeudenkäyntikulut.

Kaupunki oli käynyt henkilöstön kanssa syksyllä 2013 yhteistoimintaneuvotteluja, joita se oikeudessa väitti lomautusneuvotteluiksi.

Neuvotteluissa ei kuitenkaan käsitelty lomautuksia.

– Esillä olivat muut säästötoimenpiteet, kuten kaupungin tilojen tehokkaaseen käyttöön liittyvät asiat ja yleiskorotuksen myöhentäminen, sanooo Tehyn lakimies Mirja Kinnunen.

Käräjäoikeus asettui Tehyn kannalle ja totesi, että syksyn 2013 neuvottelut eivät koskeneet lomautuksia, eikä niiden ollut tarkoituskaan koskea lomautuksia.

Työnantaja ei ollut toimittanut myöskään lain edellyttämää neuvotteluesitystä lomauttamista koskevista yhteistoimintaneuvotteluista. Myös lain edellyttämä ilmoitus te-toimistolle annettiin vasta 2014 neuvottelujen yhteydessä.

Kuntien yhteistoimintalaki edellyttää neuvottelemista suunnitellun toimenpiteen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista. Tuomion mukaan lomautusta oli koko ajan pidetty viimeisenä vaihtoehtona, minkä vuoksi lomautuksen vaikutuksista ei ollut keskusteltu lainkaan.

Kevään 2014 lomautusneuvottelut käytiin lain edellyttämällä tavalla.

– Aivan liian myöhään vain, Kinnunen sanoo.

Tuomio ei ole lainvoimainen.