Nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeilu lisäsi ammattitaitoa – suurin osa hyvinvointialueista jatkaa käytäntöä

Lähes kaikki nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeiluun osallistuneista hyvinvointialueista jatkavat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kokeilun jälkeenkin.

Kuvateksti
Kokeilun avulla kehitettiin alle 25-vuotiaille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Kokeilu toteutettiin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa vuosina 2022–2023.
Kuva: Jaakko Martikainen

Maksuttoman ehkäisyn kokeilun aikana nuorten ehkäisypalvelut yhtenäistyivät, palvelujen saatavuus parani ja tavoitettiin myös aiemmin palvelujen ulkopuolelle jääneitä nuoria.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tietämys seksuaalisuudesta vahvistui.

Kymmenet ammattilaiset saivat seksuaalineuvoja- ja jälkitarkastuskoulutuksen sekä kierukan ja kapselin asennuskoulutuksen, minkä lisäksi järjestettiin suuri määrä erilaisia koulutustilaisuuksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut kokeilusta arviointiraportin

”Yhteensä yli 2000 ammattilaista sai seksuaali- ja lisääntymisterveyden teemoihin liittyvää täydennyskoulutusta kokeilun aikana” kertoo projektikoordinaattori Hanne Vasankari Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Maksuttoman ehkäisyn kokeiluun osallistui 16 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki. Hyvinvointialueet Etelä-Karjalaa lukuun ottamatta ja Helsingin kaupunki jatkoivat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista myös vuonna 2024.

”Nuoret ovat Suomessa olleet ehkäisypalvelujen suhteen eriarvoisessa asemassa, koska maksutonta ehkäisyä on joissakin kunnissa tai joillakin alueilla saanut jo vuosia, mutta toisilla alueilla sitä ei ole ollut lainkaan tarjolla tai sen saaminen on ollut hyvin vaihtelevaa”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maksutonta ehkäisyä on päätetty tarjota joko alle 20- tai alle 25-vuotiaille myös hyvinvointialueilla, jotka eivät osallistuneet kokeiluun.

Maksuttoman ehkäisyn pitkäaikaisvaikutuksia ei voida kokeilun perusteella vielä arvioida, vaan niitä on seurattava pitkäaikaisesti tilasto-, rekisteri- ja kyselyaineistojen avulla. 

Kokeilun lyhyen keston vuoksi esimerkiksi raskaudenkeskeytysluvut eivät vielä anna luotettavaa kuvaa maksuttoman ehkäisyn vaikutuksista.

”Jotta nuorten ehkäisypalvelut olisivat vaikuttavia, niissä täytyy tarjota ehkäisyneuvonnan ja maksuttomien ehkäisyvälineiden lisäksi myös seksuaalikasvatusta ja hedelmällisyysneuvontaa, joilla suojellaan nuoren hedelmällisyyttä tulevaisuutta varten."

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu 2022–2023 - Arviointiraportti

Lue lisää: Nyt puhutaan seksistä! Ehkäisyä pohtivat nuoret voivat tulla Helsingissä uudenlaiselle walk in -vastaanotolle