Ministeri määrännyt kaikki avin virkamiehet purkamaan Soteri-rekisterin hakemusruuhkaa

Palveluntuottajarekisteri Soterin hakemusruuhka jatkuu. Sosiaali- ja terveysministeri on antanut määräyksen, jonka nojalla aluehallintovirastojen virkamiehet purkavat hakemusruuhkaa valtakunnallisesti.

Kuvateksti
Esimerkiksi vastavalmistuneen fysioterapeutin toiminnan aloitus itsenäistenä ammatinharjoittajana yskii lupamenettelyn takia.
Kuva: Liisa Takala

Uusi, toimintansa aloittava yksityinen sote-palveluiden tuottaja joutuu edelleen odottamaan kuukausia ennen kuin saa luvan toimia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain eli valvontalain mukaiset rekisteröintiasiat ovat pahoin ruuhkautuneet vuoden 2024 aikana. Tämä hidastaa ja siirtää esimerkiksi uuden hoivakodin avaamista tai muun yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon potilastyön aloittamista.

Palveluntuottajarekisteri Soteriin rekisteröidään kaikki sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajat, ja rekisteröinti on edellytys palveluiden aloittamiselle. Varsinkin itsenäisten ammatinharjoittajien hakemusmäärät ovat korkeita. 

Sosiaali- ja terveysministeriön saamien tietojen mukaan käsittelyjonoissa oli heinäkuun alussa noin 3 690 hakemusta. Pahiten ruuhkautunut on ollut Etelä-Suomen avi, jossa jonossa on noin 1 500 hakijaa. Valvira lupaa käsittelyajoiksi tällä hetkellä keskimäärin 2,5–3,5 kuukautta, mutta Etelä-Suomen avin jonot ovat viidestä kuuteen kuukautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hakemussuman helpottamiseksi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso on antanut kaikkia aluehallintovirastoja koskevan määräyksen, jonka nojalla aluehallintovirastojen virkamiehet purkavat hakemusruuhkaa valtakunnallisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan ministeriö ohjaa virastoja purkamaan ruuhkaa tehostetusti siten, että kohtuullisiin käsittelyaikoihin päästäisiin viipymättä. STM:ssä johtajana toimivan Jaska Siikavirran mukaan virastoille on asetettu 6 viikon mediaanikäsittelyajan tavoite. Tämä on myös valtiovarainministeriön asettama tulossopimustavoite vuodelle 2025.

VALVIRAN MUKAAN ruuhkautunut tilanne johtuu tavanomaisesta poikkeavasta, suuresta rekisteröintihakemusten määrästä, uuden palveluntuottajarekisteri Soterin sähköisen asioinnin alkuvaiheen puutteista sekä uuden sote-valvontalain vaatimuksista.

Lue lisää

Ruuhkautunut rekisteri: Uusi, yksityinen palveluntuottaja joutuu odottamaan kuukausia toiminnan aloittamista