Lupaava testi sisäilmasta sairastuneiden tutkimiseen

Lisätutkimuksia vaativa menetelmä on halpa ja nopea käyttää.

Kuvateksti
Sisäilmasta johtuvien oireiden tutkimiseen on tarjolla lupaava mittari. Kuva: iStock

Kosteus- ja homevaurioille altistuneiden kliinistä tutkimista varten on löytynyt uusi, lupaava immunologisen vasteen mittari.

Löydös saatiin tutkimuksessa, jonka tekivät Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putuksen yritys IndoorAid, Turun yliopisto ja Helsingin yliopisto. Tutkimusta rahoitti Työsuojelurahasto.

Mittari liittyy hormonin kaltaiseen FGF21-proteiiniin. Se on yksi monista markkereista, jotka kuvaavat solun mitokondrioiden toimintaa ja hyvinvointia. Se saadaan verinäytteestä, tarkemmin veren seerumista. Aiemmin sitä on käytetty lähinnä sydänsairauksien, diabeteksen ja maksasairauksien tutkimisessa.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

– Testi on olemassa kaupallisena kittinä, ja se on halpa ja nopea käyttää. Testi edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia laajemmissa aineistoissa ja eri työympäristöissä ennen kuin sitä voi suositella käytännön potilasdiagnostiikkaan homealtistuksen yhteydessä, Tuula Putus sanoo.

Sisäilmasta sairastuneet kuvailevat usein lamauttavaa väsymystään.

– Tämä mittari näyttää kuvaavan ja selittävän juuri sitä väsymystä, josta potilaat kertovat.

Hankkeen tavoitteena oli kehittää uusia objektiivisia immunologisia menetelmiä sisäilmasta sairastuneiden altistumisen ja oireiden lääketieteelliseen tutkimiseen. Tällaisia välineitä on niukalti.

Mittareiden pitäisi pystyä osoittamaan altistuminen sekä ärsytys- ja yliherkkyysoireet.

Tutkimuksessa käytiin läpi 317 työntekijän terveydentila päteviksi todennetuilla oirekyselyillä. Kliinisesti tutkittiin 175 henkilön veri-, seerumi- ja ulostenäytteitä.