Lasten sukuelimet rauhaan

Lapsen sukupuolielimiä ei saa silpoa kultuurisilla syillä, sanoo Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kuvateksti
Lapsen sukuelimiin voi koskea vain, jos siihen on lääketieteellinen syy. Tyttöjen sukuelinten silpominen tuomitaan laajasti.

Korkein oikeus ei rangaissut tekijöitä kahden pojan ympärileikkauksia koskevassa tuomiossaan. Korkein oikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että ympärileikkaus voidaan katsoa lapsen edun mukaiseksi ja molemmat vanhemmat puolsivat siihen ryhtymistä.

Korkein oikeus kuitenkin totesi, että ilman lääketieteellistä syytä tehtävä ympärileikkaus täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee oikeuden ratkaisuun sisältyvää ristiriitaa. Hän muistuttaa, että leikkaus on aina riski ja ympärileikkauksen tuottama vaurio on pysyvä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sukupuolielimiin voi koskea vain, jos siihen on lääketieteellinen peruste. Muilla perusteilla kajoaminen on vanhempien, eikä lapsen edun mukaista.

– Sukupuolielimet kuuluvat lapselle. Ympärileikkaus vaikuttaa lapsen seksuaaliterveyteen koko hänen loppuelämänsä.

Sexpo-säätiön mielestä vanhempien toive lapsen sukupuolielinten silpomisesta ei saa ylittää lapsen perus- ja ihmisoikeuksia, joissa kehon koskemattomuus on yksi keskeisimmistä periaatteista. 

Sexpon mukaan jo olemassa oleva lainsäädäntö määrittää lapsen edun selväsanaisesti: lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolaki turvaavat lapsen oikeuden koskemattomuuteen ja turvalliseen kasvuympäristöön kaikissa olosuhteissa. Myös YK:n lapsen oikeuksien sopimus asettaa lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen vanhempien kulttuuristen oikeuksien edelle.

Suomen Kätilöliitto on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö. Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö.