Lakkovaroitus Oysin teholle ja Oulun kaupungin kotihoitoon

Tehyja SuPer varoittavat kahdesta uudesta lakosta. Varoituksilla liitot pyrkivät vauhdittamaan neuvotteluja.

Kuvateksti
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola toteavat, että paremmat palkat ovat tärkein keino vastata hoitajapulaan. Kuva on Helsingin Senaatintorin mielenosoituksesta 9. huhtikuuta.
Kuva: Jukka Rapo

Lakkovaroitukset koskevat Oulun yliopistollisen sairaalan aikuisten teho-, tehovalvonta- ja valvontahoitoa sekä Oulun kaupungin Kontinkankaan-Myllyojan kotihoitoa.

Neljä vuorokautta kestävät lakot alkavat tiistaina 13.9.2022 klo 00.01 ja päättyvät perjantaina 16.9.2022 klo 23.59.

Lakossa ovat työtaistelun aikana kaikki työsopimussuhteiset Tehyn ja SuPerin jäsenet kyseisissä yksiköissä. Kohteissa tehtävä työ on lakonalaista työtä.

Tehy ja SuPer julistavat lakkokohteisiin hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellot. Kiellot astuvat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka.

Hakukiellon ja siirtokiellon aikana kukaan Tehyn tai SuPerin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan lakkokohteessa avoinna olevaa työtä.

Tehy ja SuPer ovat antaneet aiemmin elokuussa kolme lakkovaroitusta. Ne koskevat Kanta-Hämeen keskussairaalan tehohoitoa, Tyksin tehohoitoa ja Helsingin kaupungin kotihoitoa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa koko kuntasektorilla, ja se kiristyy syyskuun alussa.

Uusi valtakunnansovittelija Anu Sajavaara on sovitellut työriitaa viikon verran.

Liittojen mukaan ratkaisun avain on sote-sektorin lisärahoitus, ja siitä päättää maan hallitus.

”Umpisolmun avaaminen ei ole pelkkä työmarkkina-asia. Sote-rahoituksessa on mittava lovi”, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

”Sote-sektori on vuosikausien aliresurssoinnilla kuihdutettu kuiviin, ja hoitajapulan on annettu ajautua kriisiksi”, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.