Lääkitystietojen ajantasaistamisen avuksi julkaistiin muistilista

Fimean kokoama muistilista on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten työkaluksi lääkitystietojen ajantasaisuuden selvittämisessä.

Kuvateksti
Lääkityspoikkeamien riski kasvaa, kun potilas kotiutetaan tai hänet siirretään toiseen hoitopaikkaan.
Kuva: Lauri Rotko

Jotta lääkehoito olisi turvallista, lääkitystiedot pitää olla ajan tasalla. Riskin lääketurvallisuudelle aiheuttavat etenkin lääkitystietojen puutteet ja epäselvyydet lääkemääräyksissä ja lääkehoidon kirjaamisessa. Lääkityspoikkeamien riski kasvaa, kun potilas kotiutetaan tai hänet siirretään toiseen hoitopaikkaan.

Kansallinen lääkeinformaatioverkosto Fimea on julkaissut muistilistan, joka helpottaa ajantasaisten lääkitystietojen selvittämistä. Muistilista on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten työkaluksi. Sitä voidaan hyödyntää milloin tahansa, kun lääkitystietoja on tarpeen selvittää, mutta erityisesti potilaan saapuessa terveydenhuoltoyksikköön, kotiutuessa tai siirtyessä jatkohoitopaikkaan.

Ajantasaisiin lääkitystietoihin kuuluvat käytössä olevat lääkärin määräämät lääkkeet, itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotteet sekä tieto mahdollisista lääkeaineallergioista. 

Fimean julkaisema muistilista on verkossa ja tulostettavissa A4-koossa sekä taskukorttina suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.  

Muistilistassa on esimerkiksi apukysymyksiä, joita ammattilainen voi hyödyntää haastatellessaan potilasta tai hänen lääkehoidostaan vastaavaa henkilöä.

Vastuu yksittäisen potilaan lääkehoidon kokonaisuudesta on aina hoitavalla lääkärillä. Työyksikkökohtaisessa ajantasaisessa lääkehoitosuunnitelmassa pitää kuvata ammattihenkilöiden velvollisuudet ja vastuut lääkehoidon toteuttamisessa.