Kuntoutuksen koulutuksen kehittämistyöryhmä ei päässyt yksimielisyyteen – hallitusohjelmassa kuntoutuksen uudistamista on luvattu jatkaa 

Tehy pitää esimerkiksi kuntoutuksen ohjaajien, jalkaterapeuttien ja apuvälineteknikoiden nykyisiä tutkintoja jatkossakin tarpeellisina.

Kuvateksti
Kuntoutuksen kehittämisfoorumin raportti ehdottaa, että tulevaisuudessa jatkuva oppiminen mahdollistettaisiin nykyistä paremmin ja joustavammin.
Kuva: Harri Nurminen

Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin loppuraportti on luettavissa valtioneuvoston sivuilla. Raportti esittää runsaasti ehdotuksia kuntoutuksen koulutuksen kehittämiseen. Ehdotukset koskevat muun muassa osaamista, koulutusjärjestelmää, tutkintoja, koulutuspolkuja ja tutkimusta. 

Taustalla on työryhmä, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysnimisteriö perustivat vuonna 2021. Sen tarkoituksena oli laatia suunnitelma kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseksi.

Työ oli osa hallitusohjelman mukaista kuntoutuksen uudistamista. Kuntoutusfoorumin muutostoiveet koskevat vuosia 2024–2030. Vastaavaa selvitystä ei ole tehty kuntoutuksesta aiemmin.

Kuntoutuksen koulutusjärjestelmän ja tutkintojen kehittämiseksi foorumi esittää eri vaihtoehtoja. 

”Osa ehdotetuista malleista sai paljon kritiikkiä jo valmisteluvaiheessa eikä yhteistä näkemystä foorumin sisällä syntynyt”, toteaa kuntoutusalan asiantuntija Outi Töytäri Tehystä.

Hänen mukaansa on tärkeää, että jatkoselvityksissä ammattikohtaiset erityisosaamiset ja tukintojen tuottamat ydinosaamiset kuvattaisiin ja selvitettäisiin nykyistä tarkemmin. 

”Tehy näkee tarpeelliseksi, että esimerkiksi kuntoutuksen ohjaajien, jalkaterapeuttien ja apuvälineteknikoiden nykyiset tutkinnot jatkuisivat. Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen näkökulmasta on ollut selkeää, että kuntoutusalan tutkinnot johtavat vastaavaan ammattinimikkeeseen. Jos jatkossa osaaminen perustuu vaihtoehtoisiin koulutuspolkuihin, jotka eivät johda tutkintoihin, niin työelämässä on hankaluuksia tunnistaa tarvittava osaaminen.”

Töytäri kiittää raportin ehdotusta siitä, että tulevaisuudessa jatkuva oppiminen mahdollistettaisiin nykyistä paremmin ja joustavammin. Tämä on nostettu esille myös nykyisessä hallitusohjelmassa.

”Kannatettava on myös ehdotus kehittää jatkuvan oppimisen kannustimia. Tärkeää on kehittää myös urapolkumalleja kuntoutusalalle perustason työstä erityistason työtehtäviin”, Outi Töytäri sanoo.

”Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kuntoutuksen uudistamista jatketaan, joten kuntoutusfoorumin kehittämisehdotuksia noussee uudistamisen suunnitelmassa esille.”