Keski-Suomen hyvinvointialueen neljännet yt-neuvottelut käynnistyvät – ”Olen saanut puheluja ärsyyntyneiltä jäseniltä”, kertoo pääluottamusmies

Työnantaja on kertonut haluavansa puuttua yt-neuvotteluissa paikallisiin sopimuksiin, ja se on poikkeuksellista.

Kuvateksti
Hyvinvointialueen arvion mukaan työpaikat vähenevät enintään 400 henkilötyövuodella.
Kuva: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Keski-Suomen hyvinvointialueella alkaa keskiviikkona neljännet yt-neuvottelut. Hyvinvointialueen arvion mukaan työpaikat vähenevät enintään 400 henkilötyövuodella.

Työnantaja toteaa tiedotteessaan, että neuvotteluissa esitetään toimenpiteitä, jotka voivat johtaa palvelussuhteen ehtojen muutoksiin, irtisanomisiin, osa-aikaistamisiin tai lomautuksiin. Henkilöstökustannusten hillitsemiseksi on tarkoituksena tarkastella muun muassa paikallisia sopimuksia.

”Se on poikkeuksellista. Paikallisissa sopimuksissa on sovittu korvauksia joustoista kuten tuplavuoron tekemisestä. Periaatteessa meillä on jatkuva hoitajapula, ja varsinkin kesäaikaan joustoja on tarvittu, jotta pärjätään”, kertoo tehyläinen koordinoiva pääluottamusmies Anne Puronaho.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juuri tämä on saanut pääluottamusmiehen puhelimen soimaan:

”Ihmiset ovat ärsyyntyneitä. Pyydetään joustamista, mutta siitä ei haluta maksaa. Rivien välistä on luettavissa, että työnantajalla on tahtotila pienentää korvauksia.”

Puronaho kertoo, että muutenkin on aistittavissa, että jatkuvat yt:t alkavat rasittaa henkilöstöä.

”Kesäkuussa päättyivät edelliset yt-neuvottelut, jotka koskivat muun muassa palveluverkon uudistamisesta, eli käytännössä tämä on jatkuvaa. Työntekijöillä on valtava huoli ja hätä omasta arjestaan ja työpaikastaan.”