Kesä näkyy vyötäröllä ja tuntuu maksassa

Rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.

Kuvateksti
Tissuttelu voi jäädä päälle kesän jälkeen. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun alkoholinkulutus on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Kuva: Pasi Leino

Kesällä maistuvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat varsinaisia kaloripommeja. Terveydelle haitallisin yhdistelmä on ylipaino ja alkoholi.

– Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon ja pahimmillaan maksakirroosiin. Naisen maksa kestää alkoholia miehen maksaa huonommin, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Yleisimmät syyt suomalaisten koholla oleviin maksa-arvoihin ovat ylipaino, alkoholi, lääkkeet ja virusmaksasairaudet. Maksakirrooseista 85 prosenttia johtuu alkoholista. Rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.

Runsas kertakulutus aiheuttaa runsaasti haittoja. Niitä ovat neste- ja suolatasapainon häiriöt, verensokerin lasku, sydämen rytmihäiriöt, ruokatorven verenvuoto ja mahalaukun limakalvovauriot sekä haimatulehduksen riski. Jos maksa on ennestään terve, toipuminen vie yleensä muutamia päiviä.

Jos maksa voi jo huonosti, runsas kertaluonteinen alkoholinkäyttö aiheuttaa yleensä maksatulehduksen, maksasolujen turpoamista ja paikallisia kuolioon menneitä alueita.

– Erityisen haitallista alkoholi on vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille.

Merkittävin rasvamaksan aiheuttaja on ylipaino. Vain kolmasosa sairastuneista on alkoholin riskikäyttäjiä. Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut. Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän.

Tietoa maksan toiminnasta saa Munuais- ja maksaliiton sivuilta. Liitto muistuttaa, että maksalla on uskomaton kyky toipua saamistaan kolhuista. Hallittu laihdutus on rasvamaksan parasta hoitoa.