Kelly Mpundu opetti Sambiassa sairaanhoitajia, nyt hän opiskelee Raumalla hoiva-avustajaksi

Ensimmäiset Sambiasta Raumalle tulleet sairaanhoitajat ovat aloittaneet hoiva-avustajina oppisopimuksella. Tehy katsoo, että rekrytoinnin tulee olla eettisellä pohjalla ja että Suomeen pitää lopultakin saada pysyvä, virallinen käytäntö, jonka avulla EU:n ulkopuolelta tulleiden hoitajien tutkinnot täydennetään ja tarkistetaan vastaamaan Suomessa käytössä olevia vaatimuksia.

Kuvateksti
Satakuntaan on tänä vuonna tulossa kaikkiaan 49 sambialaista sairaanhoitajaa hoiva-avustajiksi. Kelly Mpundu aloitti oppisopimuksella ensimmäisten joukossa toukokuussa.
Kuva: Juha Sinisalo

Yhteensä 14 vuotta sairaanhoitajana sairaalassa. Niistä kolmisen vuotta myös sairaanhoidon opettajana. Tämä on sairaanhoitaja Kelly Mpundun, 41, työkokemus kotimaassaan Sambiassa, kun hän tuli Suomeen toukokuussa ja aloitti oppisopimuksella hoiva-avustajana Raumalla.

Mpundu työskentelee kotihoidossa.

”Työympäristö on todella hyvä. Asiakkaille oli kerrottu tulostamme etukäteen. Kaikki ovat olleet ystävällisiä enkä ole kohdannut mitään negatiivista.”

Mpundu kertoo englanniksi puhelinhaastattelussa, että työ on pitkälti samaa kuin kotimaassa. Toki erojakin on.

”Jotkut laitteet ovat minulle uusia. Aiemmassa työssäni ihmiset tulivat sairaalaan vain käymään. Nyt me menemme hoitajina asiakkaiden kotiin.”

Mpundu on kiinnostunut geriatriasta ja toivoo pääsevänsä opiskelemaan sitä. Toiveissa on myös, että hänen 6-henkinen perheensä pääsee pian muuttamaan Suomeen.

”Suomen kielen kanssa täytyy kyllä tehdä töitä. Elokuussa jatkuu suomenkurssi, ja se on tiistaisin. Haluan asettua Suomeen ja olla täällä kauan.”

Raumalle tuli toukokuussa 19 sambialaista. Joitakin saattaa saapua syyskuussa ja loppujen – Porin seudulle suuntaavien – on tarkoitus tulla lokakuussa. Sambiasta tulee kaikkiaan 49 sairaanhoitajaa, joiden kanssa on allekirjoitettu toistaiseksi voimassa olevat työsopimukset. Ainoa ehto pääsylle Suomeen oli kielitesti ja läpäisyvaatimuksena A.2.2.-taso eli kehittyvä peruskielitaito.

Alun perin sambialaisten piti mennä Kainuuseen. Se ei kuitenkaan toteutunut, sillä Kainuu tarjosi alkuun vain opintoja, kun sambialaiset taas halusivat päästä heti töihin. Suunnanmuutoksesta kertoi viime keväänä esimerkiksi Yle.

Tämä jälkeen Sambiasta ei ole tulossa lisää hoitajia Satakunnan hyvinvointialueelle, sillä keväällä Sambia joutui Maailman terveysjärjestö WHO:n listalle. Siltä löytyy 58 maata, joista sairaanhoitajia ei pitäisi rekrytoida, ellei maiden välillä ole kahdenvälistä sopimusta. Suomella ja Sambialla ei tällaista sopimusta ole.

”Olimme allekirjoittaneet jo työsopimukset, kun tieto listalle joutumisesta tuli. Emme lähteneet enää perumaan sovittua siinä vaiheessa”, sanoo järjestämisjohtaja Marika Lanne Satakunnan hyvinvointialueelta.

Kainuun hyvinvointialueen johtaja Jukka Lindbergin mukaan alue ei ole nyt rekrytoimassa hoitajia Sambiasta vaan suuntana on Filippiinit.

Sambialaiset sairaanhoitajat ovat Raumalla oppisopimuksella kouluttautumassa hoiva-avustajiksi. Se tarkoittaa sitä, että tulijoita ei lasketa henkilöstövahvuuteen eivätkä he työskentele yksinään. He ovat perehdytyksessä ja heille nimetyn ohjaajan työparina.

"Meille on tärkeätä niin työturvallisuuden kannalta kuin potilasturvallisuuden kannalta, että he oppivat rauhassa meidän asukkaat, työkaverit, hoitotyönprosessit ja suomen kielen", sanoo projektipäällikkö Mari Pirinen.

Lannen mukaan oppisopimukset on henkilökohtaistettu, mikä tarkoittaa sitä, että opintopolut voivat poiketa toisistaan. Kaikki ovat halunneet opintosuunnitelman, jonka tavoitteena on opintojen jatkaminen lähihoitajaksi. Opetusta on yhtenä päivänä viikosta ja neljänä päivänä ollaan töissä vanhustenhoidossa. Koulutus on räätälöity huomioiden heidän aikaisempi koulutuksensa ja osaamisensa. 

”Koska sambialaiset haluavat samalla tehdä töitä, tämä oli ainoa vaihtoehto”, muistuttaa Lanne.

Oppisopimusvaiheen on tarkoitus kestää noin 7 kuukautta. Sen jälkeen on mahdollista jatkaa oppisopimuksella lähihoitajaopintoihin.

Lannen mukaan sambialaisten kotouttamiseksi tehdään kaikki voitava.

”Tulijoille on kerrottu jo Sambiassa, minkälaiset täällä ovat yhteiskunnalliset olosuhteet, koulutus ja työelämä. Säälle emme voi mitään. He tietävät, että pimeys alkaa lokakuussa ja talvella voi olla miinus 30 astetta.”

Työnantaja on järjestänyt asunnot ja auttanut vaatetuksessa. Osalle nyt Suomeen tulleista sambialaisista on tulossa tänne myös perheenjäseniä, jotka myös ovat hoitajataustaisia.

"Silloin on tulossa kolmen hoitajan puolisot. Kaikki kolme ovat hoitajia", kertoo Pirinen.

Suomessa ei ole EU/ETA:n ulkopuolelta tuleville sairaanhoitajille pysyvää virallista polkua, jonka avulla he voisivat hyväksyttää kotimaansa sairaanhoitajan tutkinnon. Lääkäreille tällainen on ollut olemassa jo vuosia.

Tehy on pitkään puhunut eettisen rekrytoinnin puolesta.

”Ilman virallista kanavaa ulkomailta tulevien rekrytointiprosessin läpinäkyvyyttä ja lainmukaisuutta on hankala valvoa. Pysyvä tutkintojen tunnustamisen polku EU/ETA-maiden ulkopuolelta tuleville koulutetuille sote-alan ammattihenkilöille on ollut Tehyn pitkäaikainen tavoite”, sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Suomen hallituksen tuoreeseen hallitusohjelman asia on nyt kirjattu.

Juttuun tehty tarkennuksia 24.6. 20:20. Kotihoito on vain kotihoito ei Järvikylän kotihoito.  Nostolaitteet muutettu jotkut laitteet. Oppisopimuksen kesto 9 kk korjattu 7 kk. Suomen kielen opinnot ovat alkaneet Sambiassa lokakuussa 2022 ja ovat nyt katkolla. Opinnot jatkuvat elokuussa.