Keikkailu toiseen yksikköön on vaikeutunut hyvinvointialueiden myötä – esihenkilö voi kieltää keikat

Keikkailu toisessa kuin omassa yksikössä hyvinvointialueen sisällä voi olla hankalaa. Jotkut esihenkilöt sallivat keikat toisiin yksiköihin mutta kaikki eivät. Yhtenäinen linja puuttuu. Tehy suosittelee tekemään asiasta paikallisen sopimuksen.

Kuvateksti
Keikkailu hyvinvointialueen sisällä selkeytyisi paikallisen sopimuksen myötä.
Kuva: Aki Rask

Hyvinvointialuille siirtyminen on vaikuttanut monen sote-henkilön arkeen ja ansioihin. Esimerkiksi keikkailu hyvinvointialueen sisällä oman työyksikön ulkopuolella ei välttämättä onnistu, kuten ennen.

”Keikkailu on hankaloitunut. Paljon on sellaisia, jotka haluaisivat tehdä keikkoja vaihteen vuoksi muihin yksiköihin. Nyt on esihenkilöstä kiinni, salliiko tämä sen vai ei”, kertoo Pohjois-Savon hyvinvointialueen koordinoiva pääluottamusmies Hilkka Kontiainen.

Näin ollen on yksikön esihenkilön vallassa päättää, antaako hän työntekijälle luvan keikkailla toisessa yksikössä vai ei. Kielteiseen päätökseen vaikuttaa yleensä se, että hyvinvointialueen sisällä sisäinen laskutus ei ole sallittua. Näin toiseen yksikköön tehdyt työvoimakulut kirjautuvat omaan yksikköön.

”Tämän voi nähdä myös tietojärjestelmän kankeutena. Luulisi, ettei sinne ole vaikea merkitä, missä yksikössä kulut ovat syntyneet.”

Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelusuhdepäällikkö Kaarina Halonen katsoo, että ongelman perimmäinen syy johtuu siitä, että kyseessä on uusi organisaatio ja toiminta hakee muotoaan.

”Työntekijöiden joustot ja liikkuvuus ovat tätä päivää. Kulut menevät nyt samasta kukkarosta, joten keikkailuun toisessa yksikössä ei pitäisi olla mitään estettä.”

Kontiainen toivoo, että asiaan tulisi ratkaisu kesään mennessä, sillä keikkailun rajoittaminen pahentaa entisestään hoitajapulaa.

”Toinen vaihtoehto on tehdä keikkoja vuokrafirman kautta, mutta se on työnantajalle 2-3 kertaa kalliimpaa.”

Pääluottamusmies Hannamari Heikkinen on selvittänyt, mikä tilanne on Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.

”Kokonaiskuvaa asiasta ei taida olla kenelläkään, mutta osalla keikkailu muissa yksiköissä onnistuu, osalla ei. Ongelma kumpuaa siitä, ettei sisäistä laskutusta voi tehdä eikä kirjata tietojärjestelmään.”

Kun tietyt ehdot täyttyvät, Varsinais-Suomen hyvinvointialueella maksetaan työnantajan tekemän päätöksen perusteella 200 euron hälytysraha ylimääräisestä työvuorosta ylityökorvausten lisäksi.

Heikkisen mielestä voi olla myös mahdollista, että hyvinvointialue työnantajana mieluummin suosii sitä, että keikkoja tehdään keikkafirman kautta.

”Samalla työnantaja voi näin kiertää ylitöiden seurantavelvoitetta, koska työntekijä tekee keikan eri työnantajan kautta.”

Myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue päätoiminen luottamusmies Jouni Hackzell tunnistaa alueen sisäiseen keikkailuun liittyvät ongelmat: koska voimassa on sisäinen laskutus, toisessa yksikössä tehdyt keikat kustannuksineen jäävät kotiyksikön maksettavaksi.

Hackzell löytää yhden parannuksen, mikä liittyy omaan yksikköön tehtyihin töihin. Se koskee hälytysrahaa, jota maksetaan nykyään arkena 90 euroa ja viikonloppuisin ja arkipyhinä 130 euroa, kun työvuoron siirrosta kertyy yli neljä tuntia tai työntekijä tekee kokonaisen työvuoron.

”Aikaisemmin maakunnan pienissä sote-alan työpaikoissa korvaus oli mitättömän pieni. Nyt asia on korjattu.”

Ongelmien välttämiseksi Tehy suosittaa, että hyvinvointialueella tehdään paikallinen työ- ja virkaehtosopimus, jossa sovitaan sisäisestä keikkailusta hyvinvointialueella toiseen yksikköön. Siinä tulee sopia muun muassa ylityötä ja viikkolepoa koskevista korvauksista. Myös työturvallisuus on otettava huomioon.

”Jotta työntekijän ylityökertymää pystyy seuraamaan, sisäisen keikkailun työvuoroon liittyvät tunnit liitetään työntekijän oman työyksikön työvuoroluettelon toteumaan. Ja sopimusluonnos pitää toimittaa Tehyn keskustoimistolle nähtäväksi ennen allekirjoittamista”, muistuttaa Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Juha Honkakoski.

Korjaus/poisto 28.4. klo 11:35 Kun tietyt ehdot täyttyvät ja ylimääräisen vuoron tekee omaa yksikköön,

Korjaus 28.4. klo 12:55 Hälytysrahan määrät olivat 83,50 euroa ja viikonloppuisin ja arkipyhinä 116,75 euroa. Nykyään 90 ja 130 euroa.