Kanta-Häme aloittaa yt-neuvottelut – ”Helppoja neuvotteluja näistä ei tule”

Kovat säästöpaineet ajoivat Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aloittamaan yt-neuvottelut.

Kuvateksti
Samaan aikaan yt-neuvottelujen kanssa on meneillään palveluverkkomuutos. Muun muassa Viipurintien terveysasema kohtalo on vaakalaudalla.
Kuva: Ilari Kallijärvi / Lehtikuva

Kanta-Hämeen hyvinvointialue tavoittelee yt-neuvotteluilla noin kuuden miljoonan euron säästöjä ja enintään 120 henkilötyövuoden vähennystä.

”Yt-neuvottelut olivat toisaalta yllätys, toisaalta ei, koska tiedämme hyvinvointialueen taloudellisen tilanteen. Rahaa ei ole, eikä sitä tule. Se yllätti, miten laajat yt:t ovat. Ne koskevat tuhatta henkilöä”, sanoo tehyläinen pääluottamusmies Kristiina Halonen Forssasta.

Hyvinvointialueen mukaan neuvottelujen ulkopuolelle jätetään pääsääntöisesti välitöntä asiakastyötä tekevät ammattilaiset kuten lääkärit, sosiaalityöntekijät, hoitajat ja pelastajat. Neuvottelujen on sanottu koskevan johto-, hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Virallista tietoa siitä, koskeeko neuvottelut tehyläisten työtä, ei vielä ole.

”Lähdemme siitä, että tämä tulee koskemaan myös tehyläisiä ammatteja, koska heitä työskentelee hallintotehtävissä kuten osastonhoitajina. Helppoja neuvotteluja näistä ei ole tulossa.”

Halonen kertoo, että kaikki kivet ja kannot on jo käännetty lehtitilausten lopettamisesta lähtien, jotta säästöjä saataisiin. Kevein perustein hyvinvointialue ei ole hänestä yt-neuvotteluihin lähtenyt.

Samaan aikaan säästöjen kanssa palveluverkkoon on suunnitteilla isoja muutoksia. Suunnitelmien mukaan Kanta-Hämeessä olisi tulevaisuudessa kolme laajan palvelun palvelukeskusta, jotka olisivat Riihimäellä, Forssassa ja Hämeenlinnassa. Kiinteitä palvelupisteitä olisi kuusi. Ne sijaitsisivat Iittalassa, Jokioisilla, Lopella, Oitissa, Turengissa ja Tuuloksessa.

Forssan yöpäivystys lopetettiin jo vuodenvaihteessa.

”Muutoksia on niin paljon, että henkilöstön mitta alkaa olla täysi. Samalla pitäisi kehittää toimintaa ja tehdä valtavia säästöjä. Ministeriön aikarajat ovat niin tiukat, ettei miettimiselle ja suunnittelemiselle ole paljon aikaa. Viime vuonna ministeriöstä tullut lisäsäästötavoite oli viimeinen niitti”, Kristiina Halonen toteaa.

Neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen toukokuun puoliväliin mennessä. Kristiina Halonen sanoo, että kutsuja neuvotteluihin ei ole vielä tullut.

Lue lisää:

Apua! Yt-neuvottelut alkavat työpaikallani