Jari Sinkkonen: Älä tuijota peliaikoihin vaan tunne lapsesi

Lapsen aivot ovat addiktiolle herkemmät kuin aikuisen.

Kuvateksti
Aikuiset näyttävät mallia niin hyvässä kuin pahassa. Kuva iStock.

­­

Digitaalisuus ja jatkuva kännykän läsnäolo kuormittavat lasta. Nyt lapsuuttaan elävät sukupolvet kasvavat ympäristössä, jollaista ei ennen ole ollut.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on tavannut lapsia, joilla saattaa olla paljon kavereita, mutta todellisuudessa kaverit ovat netissä ja sosiaalisessa mediassa. Lapsi ole koskaan heidän kanssaan kasvokkain.

– Lapsi saattaa saada 2 000 whatsupp-viestiä päivässä. Ei sellaista tarvita. Kyse on tottumuksesta. Kädet hamuavat puhelinta vähän kuin tupakoitsijalla tupakka-askia.

Tässä katse suuntautuu myös vanhempien antamaan esimerkkiin. Sinkkosen mukaan on surkuhupaisaa nähdä julkisissa liikennevälineissä vanhempia pikkulasten kanssa.

– Neljä viidestä vanhemmasta räplää älypuhelintaan ja lapsi istuu rattaissa vieressä.

Digitaalisuus ja pelit ovat tulleet jäädäkseen. Tästä löytyy hyviäkin puolia. Sinkkonen on nähnyt muun muassa Lastenlinnassa työskennellessään, kuinka vaikeasti vammaiset lapset ovat tietokoneelle päästyään aktivoituneet ja virkistyneet.

Liika on kuitenkin liikaa ja kohtuus koetuksella. Siksi pitää kysyä, miten selviämme sosiaalisen median ja digitaalisuuden tuomasta ähkystä ja kuormituksesta, ja kuinka pidämme lapsemme siinä maailmassa tolkuissaan?

Sinkkosen mukaan avain on riittävän monipuolinen keskustelu ja elämän kokonaiskuva. Hänen mielestään ei ole olennaista, kauanko 10-vuotias saa pelata. Sitä vastoin pitää miettiä, kuinka paljon hänellä on muita harrastuksia, osaako hän ottaa rennosti, millainen on hänen persoonansa ja muuttuuko käyttäytyminen esimerkiksi pelaamisen jälkeen.

– Ylikuormituksen määrä lapsella on täysin yksilöllistä. Täytyy tuntea oma lapsensa.

Vaikka lapsi pelaisi vain puoli tuntia viikossa, mutta hänen mielensä askartelee koko ajan pelin parissa ja siinä, milloin hän saa pelata, on syytä pitää kokonaan taukoa. Yksi addiktion selvä merkki on, jos lasta on vaikea saada pois pelimaailmasta tai hän on ärtynyt pelin jälkeen.

Jari Sinkkonen puhuu tänään aiheesta Lapset ja nuoret digitaalisessa maailmassa: Mahdollisuuksia ja uhkia Aivosäätiön Kehittyvät aivot -seminaarissa Helsingin yliopistolla klo 17 alkavassa tilaisuudessa.