Hoitotyön johtajat kokoontuivat Helsinkiin – samat pulmat piinaavat ympäri Euroopan

Murrosaikana tarvitaan taistelutahtoa, kannustaa professori Anne Marie Rafferty Isosta-Britanniasta.

Kuvateksti
Professori Anne Marie Rafferty valoi Enda-kongressin avajaispäivänä uskoa siihen, että murrosvaiheesta selvitään. WHO on julistanut vuoden 2020 sairaanhoitajien ja kätilöiden juhlavuodeksi. Kuva: Jaakko Martikainen

Hoitajapula, väestön ikääntyminen, palvelujärjestelmän murros, palkkaus.

– Hoitotyössä on samat haasteet ympäri Euroopan, siksi yhteistyö hoitotyön johtajien kesken on ensiarvoista. Kokemuksia ja tietoa on tärkeä jakaa. Työelämä muuttuu ja uusia ratkaisuja tarvitaan, jotta hoidon laatu voidaan taata, sanoo toimialajohtaja Kirsi Sillanpää Tehystä.

Kokemuksia jaetaan parhaillaan Helsingissä järjestettävässä kolmipäiväisessä Enda-kongressissa. Sen teemana on tulevaisuus, johtaminen ja muutokset.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Koolla on torstaista lauantaihin noin 200 hoitotyön johtajaa Suomesta ja Euroopasta. Luennoilla puhutaan muun muassa ikäjohtamisesta, digitaalisista innovaatioista ja etiikasta.

Professori Anne Marie Rafferty Isosta-Britanniasta näkee, että tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän asiantuntijasairaanhoitajia. Hoitajien osaaminen pitää ottaa käyttöön täysimääräisenä. Avustavaa henkilökuntaa tarvitaan, ja sen pitää olla koulutettua. Koulutusta pitää vahvistaa etenkin perusterveydenhuollossa. 

Rafferty on yksi tapahtuman huippupuhujista. Hän työskentelee King's College Londonissa Isossa-Britanniassa.

– Valo on punaisella, mutta me hoitajat olemme mitä parhaimpia ongelmanratkaisijoita. Yhdessä me onnistumme, hän kannusti.

Rafferty herätteli jokaista hoitajaa taistelemaan hoitotyön tulevaisuuden puolesta ja vaikuttamaan päättäjiin. Hän innosti hoitajataustaisia mukaan myös poliittiseen päätöksentekoon.

Enda perustettiin vuonna 1992 Sveitsissä ja sen tarkoitus on koota Euroopan hoitotyön johtajat yhteen. Kansainvälinen kongressi pidetään joka toinen vuosi. Suomi vastaa järjestelyistä nyt kolmatta kertaa.

Kongressiin osallistuvia näkyy tällä viikolla myös joillakin helsinkiläisillä työpaikoilla. Heitä vierailee uudessa lastensairaalassa, Kallion perhekeskuksessa ja Husin Testbed-tilassa, jossa yritykset voivat testata terveysteknologiainnovaatioitaan sairaalaympäristössä.

Tapahtuman järjestää Tehy yhteistyössä Endan, Itä-Suomen yliopiston, Husin ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.