Hoitamaton kuukautiskipu heikentää elämänlaatua

Tulehduskipulääkkeet ovat kuukautiskipujen ensisijainen hoito.

Kuvateksti
Useimmiten kuukautiskivuista kärsivät 20–24-vuotiaat naiset. Kuva: iStock

Kuukautiskivut eli dysmenorrea on alidiagnosoitu ja alihoidettu elämänlaatua heikentävä oire. Kovista kuukautiskivuista kärsii noin 5–15 prosenttia naisista. Brittiläisen kyselytutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia naisista kärsii kuukautiskivuista, mutta vain kolmasosa on hakenut apua lääkäriltä.

Tulehduskipulääkkeet tehoavat kuukautiskipuihin 80–90 prosentilla naisista. Ne estävät prostaglandiinin muodostusta. Prostglandiini saa kohdun supistelemaan, mikä saattaa puristaa kohdun verisuonia ja aiheuttaa kipua. 

Myös alavatsalle laitettavat lämpötyynyt tai -kääret tutkitusti toimivat. Lämpöhoidon on todettu olevan jopa yhtä tehokasta kuin tulehduskipulääkkeiden ja tehokkaampaa kuin parasetamolin.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

– Tulehduskipulääkkeiden käyttöön saattaa liittyä haittoja. Naiset ovat usein nuoria, terveitä ja hoidon kesto lyhyt, joten haitat eivät useimmiten muodostu käytön ongelmaksi, gynekologi Maarit Niinimäki toteaa Sic!-lehdessä julkaistussa artikkelissaan.

Lääkettä kannattaa ottaa heti oireiden alkaessa tai jopa etukäteen. Jos lääkkeet eivät tehoa riittävästi, potilaan kannattaa hakeutua lääkäriin. Ratkaisuksi voi osoittautua yhdistelmäehkäisypillerit tai hormonikierukka. Kivun taustalta voi löytyä myös gynekologisia sairauksia, kuten endometrioosia.

Kuukautiskivut alkavat yleensä noin vuosi kuukautisten käynnistymisestä. Ne ovat alavatsan tai -selän kramppimaisia kiputuntemuksia, joita esiintyy yleensä kuukautisten muutamana ensimmäisenä päivänä. Useimmiten kuukautiskivuista kärsivät 20–24-vuotiaat naiset.