Hoitajat saavat kesälomansa lähes poikkeuksetta niin kuin pitääkin – Tehyn asiantuntija: "Huojentava tieto"

Työnantajat ovat vahvistaneet kesälomat riittävän hyvissä ajoin. Suurin osa työntekijöistä saa halutessaan pitää lomansa yhtäjaksoisesti. Tilanne käy ilmi Tehyn selvityksestä.

Kuvateksti
Sote-sopimuksen ja KVTES:n mukaan työnantajan on vahvistettava loma ensisijaisesti kuukautta ennen loman alkua. Jos tämä ei ole mahdollista, loma on vahvistettava viimeistään kaksi viikkoa ennen loman alkua.
Kuva: iStock

Hoitajat saavat sijaispulasta huolimatta lomailla tänä kesänä pääsääntöisesti yhtäjaksoisesti. Sekä julkisella että yksityisellä sote-sektorilla lomat on myös vahvistettu riittävän ajoissa.

Julkisessa varhaiskasvatuksen lastenhoitajatkin saavat pitää lomansa yhtäjaksoisena. Heidän lomiensa vahvistamista viivyttää kuitenkin se, että työnantajalla ei ole varmaa tietoa lasten määrästä.

Tilanne selviää Tehyn selvityksestä.

"On huojentava tieto, että tehyläiset saavat vuosilomansa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta niin kuin pitääkin", Tehyn työelämäasiantuntija Tiina Vartiainen sanoo.  

Suurin osa julkisen sektorin työnantajista on vahvistanut lomat viimeistään kuukautta ennen loman alkua.

81 prosenttia työnantajista on vahvistanut lomat vähintään kuukautta ennen loman alkua. Sijaispula on suurin syy lomien vahvistamisen pitkittämiseen.

78 prosenttia työnantajista myöntää loman yhtäjaksoisena. 22 prosenttia työnantajista jakaa lomia osiin. Loman jakamisen syynä on useimmiten sijaispula ja vakiintunut käytäntö. 

Julkisessa varhaiskasvatuksessa 92 prosenttia työnantajista myöntää lomat yhtäjaksoisina.  

Lomien vahvistamisen ajankohdassa on varhaiskasvatuksessa hajontaa. Myöhäisen vahvistamisen yleisin syy on epävarmuus hoidettavien lasten lukumäärästä. 

24 prosenttia työpaikoista on vahvistanut loman kaksi viikkoa ennen loman alkua, 32 prosenttia kuukautta ennen loman alkua ja 22 prosenttia enemmän kuin kuukautta ennen loman alkua.

Yksityissektorilla 66 prosenttia työnantajista on vahvistanut kesäloman enemmän kuin kuukautta ennen loman alkua ja 24 prosenttia kuukautta ennen loman alkua. 

Yksityissektorin työnantajat eivät jaa lomia yhtä usein kuin julkisella sektorilla. 89 prosenttia työnantajista myöntää lomat yhtäjaksoisina; 11 prosenttia jakaa lomia.