Euroopan ammattiliittojen kattojärjestö vaatii Brysselissä koolla olevia terveysministereitä toimiin sote-alan pelastamiseksi

Tehyn toimialajohtaja Kirsi Sillanpää: Suosionosoitusten sijaan hoitajat odottavat tekoja.

Kuvateksti
Brysselissä osoitetaan mieltä perjantaina 9. joulukuuta hoitajien parempien työehtojen puolesta.
Kuva: iStock

Euroopan maiden sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmien toiminta on ajettu äärirajoilleen. Tähän ovat syynä hoitajapula, työn psykososiaaliset riskit ja huonot työolosuhteet.

Tämä on Euroopan julkisten alojen ammattiliittojen kattojärjestön EPSUn viesti, kun Euroopan Unionin jäsenmaiden terveysministerit kokoontuvat Brysselissä perjantaina 9. joulukuuta. EPSU (European Public Service Union) järjestää samaan aikaan mielenilmaisun.

”Ympäri Euroopan sote-alan työntekijöiden mitta on täysi siitä, että ala on aliarvostettu, palkka ei vastaa työn vaativuutta ja hoitajat joutuvat tinkimään hoitotyön laadusta. Suosionosoitusten sijaan hoitajat odottavat tekoja”, sanoo Tehyn yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen toimialan johtaja Kirsi Sillanpää.

Kannanotossaan EPSU muistuttaa, kuinka koronan aiheuttaman pandemian ensimmäisenä vuotena eturintamassa työskennelleitä hoitajia kiiteltiin aplodein, valoin ja lauluin. Silloin päättäjät antoivat myös lupauksia työpanoksen korvaamisesta.

Vaikka eletään jo vuoden 2022 loppua, EPSU huomauttaa, että lupaukset eivät ole toteutuneet vieläkään. Hoitoalan ammattiliitot ympäri Eurooppaa ovat kuitenkin muistuttaneet lupauksista maidensa hallituksia ja työnantajapuolta.

Vaatimuksiaan liitot ovat terävöittäneet työtaistelutoimin. Esimerkiksi Portugalissa hoitajat lakkoilivat viime viikolla ja sama on luvassa Italiassa ensi viikolla. Isossa-Britanniassa lakkopäiviä ovat 15. ja 20. joulukuuta.

Suomessa tuoreessa muistissa ovat kuukaudet ennen kuin kunta-alan ja hyvinvointialueiden sopimusratkaisu syntyi lokakuun alussa.

EPSU (European Public Service Union) edustaa yli 8 miljoonaa julkisen alan työntekijää ja yli 200 ammattiliittoa. EPSU:ssa edunvalvontatyötä tehdään sektorikohtaisten komiteoiden kautta, joista Tehy toimii sosiaali- ja terveysalan pysyvässä komiteassa ja kunta-alan komiteassa.